Hiába reménykednek a baumagosok?

A hatóságok továbbra is hallgatnak arról, hova tűnhetett a befektetők pénze.

Hajdú Péter
2015. 05. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Quaestor-ügy károsultjaival egyenlő elbánást szeretne a Baumag-ügy tizenkétezer – köztük számos hatvan év feletti – kárvallottja. Képviselőjük, a Befektetési Szövetkezetek Károsultjainak Érdek-képviseleti Egyesülete beadványban kérte a Befektetővédelmi Alaptól (Beva) a pórul járt Baumag-ügyfelek kártalanítását. Érvelésük szerint a Baumag Szövetkezetnél ugyanolyan jellegű bűncselekmény történt, mint a Quaestor 210 milliárd forint kárt okozó kötvénykibocsátásánál. A különbség mindössze annyi, hogy amíg a brókercégnél vállalati kötvényeket ígértek a befizetés fejében, addig a Baumagnál szövetkezeti üzletrészek voltak azok az értékpapírok, amelyekről igazolást kaptak ugyan  az ügyfelek, de ezeket a csalárd cég vezetői nem hozták létre, s így az értéktárban sem tartották nyilván.

A mintegy 12 ezer kisbefektető húszmilliárdos követelésének jogosságát alátámasztja a Napi Gazdaságnak korábban adott nyilatkozatában Wortmann György, a Baumag Szövetkezet felszámolója is. A szakember szerint a fiktív üzletrész értékesítésén túl kísérteties a két ügy hasonlósága abban is, hogy egy néhány millió forint vagyonnal bíró cég milliárdos kibocsátása egyetlen hatóságnak sem tűnt föl. Különösen annak fényében tartja furcsának az efféle magatartást, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban írásban rögzítette, a Baumag jogosulatlan betétgyűjtést folytatott.

A károsultak a Bevához benyújtott kérelmükben részletesen ismertetik a kálváriájukat. Felhívják a figyelmet, hogy az 1995 márciusában létrehozott Baumag kizárólag tagokat toborzott, s tőlük befizetéseket kért. Alig másfél évvel később, 1996 decemberében a PSZÁF-előd Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt feljelentést tett. A nyomozás megkezdődött, később felfüggesztették, 1999 januárjától pedig az ÁPTF betiltotta a szövetkezet pénzügyi és banki tevékenységét. Ennek a döntésnek azonban egyetlen hatóság sem szerzett érvényt, vagyis a szövetkezet tovább folytathatta a tevékenységét.

Az ügy furcsasága, hogy a Bevához benyújtott kérelem szerzői szerint a nyomozás során nem vizsgálták, hova tűnt a kisbefektetők által befizetett összeg, s erre felkérést az ügyben dolgozó pénzügyi szakértők sem kaptak, pedig a könyvszakértők 2003 októberében még 41 milliárd forintnyi befektetői pénzről számoltak be. A károsultak képviselői szerint a nyomozás idején fény derült arra, hogy 5-6 millió dollárt külföldi számlákra utaltak, amiről a Fővárosi Törvényszék tesz említést egy tanúkihallgatás kapcsán. A pénz sorsának felderítéséhez állítólag az Interpol segítségét is kérték a magyar hatóságok, de hogy a nyomozás sikerre vezetett-e, azt a mai napig nem tudni. Azt, hogy mulasztottak a hatóságok, a bíróság írásban ismerte el.

A Fővárosi Ítélőtábla 2012-es ítéletében a következőket írja: „A pénzügyi felügyelet következetes, jogi lehetőségeket érvényesítő határozott fellépésének hiánya is közre játszott abban, hogy a szövetkezet több éven keresztül tartó jogsértő gyakorlata az állampolgárok szélesebb körének sérelmével járt.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2014 májusában kelt jelentésében. E szerint „a felügyelet 1995 óta folyamatosan hozzájárult az alkotmányos jogokkal összefüggően visszás állapot fennmaradásához azzal, hogy egymásnak ellentmondó lépéseket tett – és tesz a mai napig –, törvény adta jogkörével nem él, ehelyett más hatóságokra hárítja a szövetkezetekkel kapcsolatos törvényi kötelességeit”.

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy a jegybank mint felügyeleti hatóság miként vélekedik ezekről a kijelentésekről, illetve hogy támogatná-e a Baumag-károsultak kártérítési kérelmét, de mindkét kérdésre kitérő választ kaptunk. Azt egyelőre nem tudni, támogatja-e a Beva a hozzá benyújtott baumagos kártalanítási kérelmet, ezzel kapcsolatos kérdésünkre szintén nem kaptunk választ. Ugyancsak válasz nélkül maradt a Fidesz parlamenti frakciójához intézett kérdésünk, hogy kezdeményezik-e a Quaestor-ügyhöz hasonlóan a Baumag kárvallottjainak kártalanítását.

A nyomozó és igazságügyi hatóságoknál sem jártunk nagyobb szerencsével. Tőlük azt szerettük volna megtudni, hogyan zajlott a nyomozás, keresték-e a befektetők pénzét, az mikor és hova tűnt el, illetve hogy mikor kezdeményezték a bűnelkövetők letartóztatását és a vagyon zárolását. A Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza szerint a kérdések megválaszolása nem tartozik a rendőrség hatáskörébe, keressük a bíróságot. Szinte szó szerint ugyanezt a választ kaptuk a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivőjétől is azzal a kitétellel, hogy a sajtónak az ügyészség csak a vádemelésig adhat tájékoztatást. A Fővárosi Törvényszékhez eljuttatott ugyanezen kérdéssorra lapzártánkig szintén nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.