Így nem lehet digitális társadalmat építeni

Bírálják Brüsszel a roamingdíjak megtartására vonatkozó tervét az EU-ban.

2015. 05. 17. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A roamingdíjak létezése nem egyeztethető össze az egységes Európa és az egységes digitális belső piac elvével” – jelentette ki David McAllister alsó-szászországi tartományi miniszterelnök, európai parlamenti képviselő a Hannoversche Allgemeine Zeitung szombati számában megjelent cikkben. A díjak sokféleségének egyszerűen nincs értelme – tette hozzá. „A felhasználóknak sok esetben fogalmuk sincs róla, hogy a díjak milyen csapdájába esnek éppen bele” – fogalmazott.

A német fogyasztóvédő szervezetek is a többletdíjak teljes eltörlését követelik. Közös képviseletük a VZVB (Verbraucherzentrale Bundesverband) felháborodásának adott hangot péntek közleményében: „A kommunikáció nem egy nyaralásra tartogatott pluszélvezet, hanem az európai polgárok mindennapjainak a szerves része” – fogalmazott Klaus Müller, a szervezet elnöke. A felhasználók által fizetett díjnak a szolgáltatók valós kölségeihez kellene igazodnia. Jelenleg viszont a szolgáltatók zsíros bevételt zsebelnek be a roamingdíjakkal – jelentette ki.

Ulrich Kleber, a német szövetségi fogyasztóvédelmi minisztérium (Bundesverbraucherschutzministerium) államtitkára a Passauer Neue Presse szombati számában úgy fogalmazott, hogy „a cél a roamingdíjak teljes eltörlése kellene, hogy legyen Európában, mert csak így felelhetünk meg a fogyasztók elvárásainak”. A technológia fejlődése tükrében pedig a roamingdíj nem egyéb egy múltból fennmaradt relikviánál. „Így nem lehet digitális társadalmat építeni” – jelentette ki Renate Künast, a Zöldek politikusa, a Bundestag fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke a RuhrNachrichten lap szombati számában, hangsúlyozva, hogy „ideje lenne már végre tenni is valamit a fogyasztók érdekében”.

A Bild lap által pénteken közzétett brüsszeli „kompromisszumos” roamingdíjjavaslat szerint az uniós polgárok külföldön csak évi 50 percen át élvezhetnék a belföldi díjas beszélgetések kezdeményezésének és fogadásának az előnyeit és évente 50 SMS üzenetet küldhetnének belföldi díjszabással, illetve évente 100 megabájt adatforgalom erejéig állna rendelkezésükre az internetelérés a hazai díjszabás mellett. A korlát túllépése után kivetett díjak pedig „alacsonyabbak lennének a jelenleginél”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.