Keresettek a belvárosi lakások

Gyorsan növekednek az ingatlanárak a belső kerületekben.

Illés József
2015. 05. 28. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belvárosi (V., VI., VII. kerületi) ingatlant vásárolni talán a legkevésbé kockázatos beruházás manapság, miután a belső kerületekben lévő lakások mindig is keresettek voltak, ami az árakban is érzékelhető volt – írja elemzésében a Duna House ingatlanpiaci cég. A társaság összefoglalója szerint a válság egyébként is a budapesti téglaépítésű lakásokat kímélte meg a leginkább. Amíg egyes régiókban (főleg vidéken) még nominális értelemben is 30 százalék körüli áresés volt tapasztalható, addig a fővárosban ez még a 10 százalékot sem érte el. Budapesten ma már az árkorrekció is elindult a forgalom növekedésével, és mostanra a válság előtti nominális árakkal lehet találkozni.

A belváros fő vásárlóközönségét a befektetők alkotják. 2012–2013- ban arányuk nagyjából 40 százalékra volt tehető, de a jegybanki alapkamat csökkentésével és az ingatlanárak érzékelhető mélypontjával párhuzamosan jelenlétük egyre nőtt. Folyamatos emelkedés után, 2014 második felében már 60 százalékot mért a Duna House, idén pedig inkább 70 százalékos befektetői arányról lehet beszélni. A belvárosi ingatlan ugyanis keresettsége miatt viszonylag gyorsan eladható, magas hozamot ígérő befektetésnek számít, így a szállodaszobára szakosodott vásárlók is előszeretettel keresik.

A válságot követő években egy belvárosi ingatlan átlagosan akár 200 napot is a piacon töltött, mire vevőre talált. A 2013–2014-es években ez már 150 napra mérséklődött, majd tovább csökkent, és mostanra már inkább 100 napos átlagról lehet beszélni. Ez az átlag: a legjobbak nyilván „pillanatokon belül” elkelnek. Minden az ártól függ, és ezzel az eladók is tisztában vannak. Ha jól van beárazva a lakás, az eladás gyors és az alku is csekély. Sokáig hét százalék körüli árengedményekről lehetett beszélni, tavaly ez inkább már csak öt százalék volt, idén viszont négy százaléknál nagyobb átlagos alkura nem voltak képesek a vevők.

Az elemzésből kiderül: az 50-70 négyzetméter körüli, tehát a legkeresettebb alapterületű lakások ára meredeken emelkedett. Ebben a méretkategóriában – a jó minőségű, 2000 előtti típusok esetében – a három belvárosi kerület átlaga sokáig 250 ezer forint körüli összeg volt négyzetméterenként. Tavaly ősszel azonban megindultak az árak felfelé, és év végére már inkább 300 ezerről lehetett beszélni, mostanra pedig inkább 340 ezer forint körül alakul az átlagos egy négyzetméterre jutó ár.

A három belvárosi kerület, sőt az egyes területrészek árfekvései nagy különbségeket mutatnak, de az irányzat jól látszik – áll a Duna House összefoglalójában. Az idén megvalósult adásvételek alapján az átlagos négyzetméterárak az V. kerületben a legmagasabbak, 500 ezer forint fölöttiek. A VI. kerületben 330 ezer forintot, a belváros forgalmának felét adó VII. kerületben pedig 270 ezer forintot adtak egy négyzetméterért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.