Kevesen fogadnak Magyarországon lóversenyre

Egyelőre csak viszi a pénzt az ágazat, amelynek szereplői technikai újításoktól remélnek változást.

Gyöngyösi Balázs
2015. 05. 15. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó néhányan azt hiszik az ügetőszilveszterek emlékét felidézve, hogy népszerű a lovi, a kulisszák mögé tekintve azonban hamar kiderül, ez nem így van. Horváth Zalán, a Magyar Lóversenyfogadás-szervező Kft. ügyvezető-helyettese arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a magyar lóversenyfogadás 975 millió forint árbevétel mellett 235 millió forint veszteséget könyvelt el tavaly. Figyelembe véve, hogy az elmúlt évtizedben megszokottá vált a mínusz 100–200 milliós év végi zárás, nincs is ebben önmagában semmi meglepő, de az ágazat 2011–2015-ös koncepciójában foglaltak szerint 6,7 milliárd forint árbevételig kellett volna eljutni az előző évben.

A jelentős elmaradás okait Horváth Zalán abban látja, hogy kellő marketingtámogatás híján a fogadók még mindig nem ismerkedtek meg az új rendszer előnyeivel. Merthogy a fogadás 2013 óta a hagyományos kábeles ausztrál rendszer helyett internetalapú francia terminálokon zajlik, a 440  fogadóterminálhoz kapcsolódó szerverközpont beszerzése ráadásul 680 millió forintba került. Egyidejű működésük is csak a központ kapacitásának egy-két százalékát köti le, vagyis több tízezres kihasználtságra van kalibrálva a kiszolgálóegység, de a négyszáznegyven terminálból eddig mindössze kétszáz-kétszázhúszat telepítettek.

Szélesebb rétegek megnyerése nélkül nem tud átlépni önmaga árnyékán a szakág: a magyar lóversenyfogadói kör ma mintegy 3-4 ezer főből áll. A játékszervező tájékoztatása szerint a fogadások közül tavaly 78 százalékot tettek ki az itthoni futamok, 22 százalék volt a külföldi versenyekre megtett tét. Reményeik szerint idén ez az arány már 60–40 százalék lehet. A napi 15-20-ról ugyanis három–öt éven belül 30-40-re bővülhet a nemzetközi futamok száma a hazai kínálatban, ez lehet a kulcs a várt 10 milliárdos forgalom eléréséhez.

Így délután egy órától nem csupán este hatig, hanem fél kilencig lehetne fogadni a 15 percenként rajtoló futamokra. A franciák mellett nemcsak német, holland, hanem dél-afrikai, sőt chilei versenyekre lehet ezeken a terminálokon fogadni, hamarosan Anglia és Írország is csatlakozhat a kínálathoz. Horváth szerint közép-európai fogadóközponttá válhat Magyarország, ha csatlakozik a nemzetközi nyereményalaphoz, erről már előrehaladott tárgyalások folynak.

Ehhez azonban a jogszabályi környezetet is tisztázni kell, mert mai formájában a szerencsejáték-törvény nem teszi lehetővé a hálózathoz való kapcsolódást. Pedig így nem tízmillió forint, hanem kétmillió euró lenne a napi jackpot, amihez az első öt ló sorrendjét kell helyesen megtippelni a 16–20 résztvevős mezőnyből.

S hogy milyen „alapanyagot” szolgáltat a magyar lótenyésztés? Jelenleg 77 ezres az állomány, de csak 200-250 versenyló születik évente. Nehéz felvenniük a versenyt a környező országokkal: az évi 50 kiemelt hazai futamon a külföldi – szerb vagy szlovén – lovak sikere eléri a kétharmadot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.