Megrendelő kerestetik

Alig kap új vállalkozói és lakossági megbízást az építőipar.

Illés József
2015. 05. 27. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan lassul a következő hónapokban az építőipar teljesítményének a növekedése. Így már az is jó eredmény lesz, ha az idén a tavalyhoz képest 3-4 százalékos bővülést tud majd produkálni az ágazat – nyilatkozta lapunknak a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője. Petz Raymund elmondta: az idei első negyedévben még tartott a tavalyról megmaradt lendület, így a szakág produktuma az első negyedben 10 százalék körüli javulást mutatott. Mostanra azonban elkezdtek kifutni a korábban megindított nagyszabású állami beruházások, s nem érkezett helyükbe kellő számú új megbízás. Az építőipar rendelésállománya hozzávetőleg 30 százalékkal csökkent. Ez pedig azt vetíti előre, hogy az iparág ismét visszatér a korábbi stagnálásközeli, illetve gyenge erősödést mutató állapotba.

Az elemző elmondta: az építőipart az elmúlt évek során az európai uniós támogatással megvalósuló állami építkezések húzták ki a kátyúból. Az ilyen projektek azonban megfogyatkoztak, és ameddig az unió által támogatott fejlesztések újabb hulláma be nem indul, addig nem várható az építési szakág fellendülése. A kormányzati, s az önkormányzati költségvetések szűkössége miatt ugyanis belső források csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre a közösségi beruházások felpörgetésére.

Petz Raymund arról is beszélt, hogy a magánépítkezések továbbra is alig-alig járulnak hozzá az iparág mutatóinak a javulásához. Ipari megrendelések ugyanis csak elvétve akadnak, és a lakosság építési kedve sem tért vissza a 2008-as pénzügyi krízis előtti szintre. A vállalkozók által indított beruházásoknak lökést adhat, hogy kismértékben bővül a kölcsönszerzési lehetőségek köre. Miután egyre több állami hitelprogram forrása használható fel például ipari, irodai, logisztikai, illetőleg kereskedelmi célú ingatlanok építésére, bővítésére. A háztartások számára viszont több támogatott hitelt kellene nyújtania a kormányzatnak ahhoz, hogy a családok nagyobb számban belefogjanak a lakásépítésekbe, -felújításokba. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a házépítési és korszerűsítési hullám a lakosság körében általában akkor indul el, ha valamilyen kedvezményes kormányzati támogatás szerezhető ilyen célra. Mivel a hazai lakosság jelentős hányada túlzottan alacsony jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy kizárólag a saját megtakarításaira alapozva kezdjen el építkezni, vagy ingatlant felújítani. Emiatt az építőipar fellendüléséhez szükség lenne a családi bevételek számottevő emelkedésére is – tette hozzá a szakértő.

Érdemes megjegyezni: eddig nem volt példa olyan mértékű leépülésre az építőipari cégek körében, mint amilyen idén áprilisban volt tapasztalható. Az Opten a napokban közzétett elemzéséből kiderült, hogy csaknem 600 cég szűnt meg ekkor az ágazatban, miközben mindössze 250 új vállalkozás alakult. A céginformációs szolgáltató szerint ekkora visszaesés még akkor sem következett be, amikor a lánctartozások elburjánzása és a gazdasági visszaesés egyszerre szedte áldozatait az üzletágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.