Milliárdos bukások: most Li Hócsün volt a soros

De még így is dúsgazdag maradt a kínai mágnás.

Marosi Adrienn
2015. 05. 24. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt hiszi, rossz napja van, gondoljon bele, milyen érzés lehet 14 milliárd dollárt, vagyis közel 4000 milliárd forintnak megfelelő összeget elveszíteni pillanatok leforgása alatt. Éppen így járt ugyanis a kínai Li Hócsün, a Hanergy Thin Film Power energetikai társaság kínai származású igazgatótanácsi elnöke – és egyben legnagyobb tulajdonosa. A hongkongi tőzsdén jegyzett cég részvényárfolyama ugyanis a szerdai kereskedési nap utolsó fél órájában 42 százalékot zuhant, mielőtt felfüggesztették a papírok adásvételét. Ráadásul az értékvesztést nagy valószínűséggel éppen az elnök okozta azzal, hogy nem tette tiszteletét a részvényesi közgyűlésen, csak az egyik céges szóvivő útján közölte, hogy éppen más dolga akadt – számolt be a Financial Times.

A vállalat piaci kapitalizációja egyébként az év első négy hónapjában megháromszorozódott, ami az ország, illetve a kontinens legvagyonosabb emberei közé repítette a cégvezért. Egy rövid ideig 40 milliárd dollárt is ért a Hanergy, miközben például a legnagyobb hasonló amerikai társaság, a First Solar Inc. kapitalizációja 5,6 milliárd.

A japán Mizuho brókercég kereskedője is óriási hibát vétett még 2005-ben. A férfi egyetlen J-Com-részvényt akart eladni 610 ezer jenért, ám végül véletlenül 610 ezer részvény eladását kezdeményezte 1 jen áron – írta meg a Foxnews.com. Hiába vették észre szinte azonnal a vállalatnál a hibát, a megbízást már nem lehetett visszavonni. A kereskedő baklövése végül 40 milliárd jen veszteséget eredményezett a cégnek. Ugyan az ügyet bíróság elé vitték, a tokiói tőzsdének csupán 10,7 milliárd jent kellett visszafizetnie a Mizuhónak.

Az olajárak zuhanása komoly gondot okozott az olajkitermelésből élő afrikai országoknak. Ennek Aliko Dangote, a nigériai Dangote Group tulajdonosa és egyben Afrika leggazdagabb embere az egyik legnagyobb vesztese – közölte a Forbes. A férfi vagyonát 2014 februárjában még 25 milliárd dollárra becsülték, melyből a naira árfolyamának visszaesése, valamint a csökkenő tőzsdei árfolyamok miatt rövid idő alatt 7,8 milliárd dollárt veszített.

Mint írták, mindebben szerepet játszott az is, hogy a Dangote Sugarban, a Dangote Flourban, illetve a National Salt Company of Nigeriában birtokolt részvényei is egyéves mélypontjukra kerültek a csökkenő olajárak miatt. Ráadásul a Dangote Cement, Afrika legnagyobb cementgyártója is elveszítette értéke negyven százalékát.

Az amerikai részvénytőzsde technológiai papírokat tömörítő indexe, a NASDAQ 2000 körül elérte csúcspontját, majd hirtelen összeomlott. Ennek következtében számtalan, éppen beindult vállalat csődölt be.

A dotkomlufi kipukkanásának egyik vesztese az indiai származású üzletember, Sanjiv Sidhu volt, aki 2000-ben még az Egyesült Államok 24. leggazdagabb emberének számított i2 Technologies nevű szoftvercégének köszönhetően. A dotkomcsőd következtében aztán részvényeinek árfolyama a mélypontjára került, 2001-re pedig vagyona mintegy tizedére, egymilliárd dollárra csökkent – írta meg a Forbes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.