MNB: nagy kockázat került ki a pénzügyi rendszerből

A háztartási devizahitel-állomány mintegy 14 százalékát tette ki a GDP-nek, ez 1 százalékra csökkent.

2015. 05. 30. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fábián Gergelyt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az MNB pénteken publikálta pénzügyi stabilitási jelentését, amelyből többek között az derül ki, hogy a bankrendszer rövid devizaadósságának kellő mértékű leépülése, valamint az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése érdekében a jegybank szigorítaná a devizafinanszírozási megfelelési mutatót (DMM), valamint megelőző céllal bevezetne egy úgynevezett deviza-egyensúlyi (DEM) mutatót is.

Fábián Gergely az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a pénzügyi stabilitási jelentés legfontosabb üzenete, hogy a forintosítással az egyik legnagyobb kockázat került ki a pénzügyi rendszerből. A háztartási devizahitel-állomány mintegy 14 százalékát tette ki a GDP-nek, ez 1 százalékra csökkent – emelte ki. Hozzátette: a forintosítás után még látnak kockázatokat, ezek fontosak, de nem akkora mértékűek, mint a devizahitel-állomány volt.

Közölte, ezek egyikét a megmaradt devizahitel-ügyletek jelentik, amelyek főleg autófinanszírozási ügyletek, amelyek mintegy 300 milliárd forintot tesznek ki, ez jelentős számú, 250 ezer szerződést érint.

A nem teljesítő állomány szintén kiemelt kockázat a stabilitási jelentésben – mondta Fábián Gergely, hozzátéve: „a kulcsszám itt 182 ezer jelzáloghitel-szerződés”, amelyek között vannak forint- és devizaszerződések is.

Mint mondta, ezenfelül „rengeteg” fedezetlen fogyasztási hitel van, de hangsúlyozta, hogy ezek nagy része kis összegű, kevesebb, mint 200 ezer forint követelést jelent, másrészt mintegy felük követeléskezelőknél van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.