Most már az EU-nak is ízlik a keleti nyitás

Japán és az Európai Unió megállapodott abban, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a szabad kereskedelmi megállapodásról.

2015. 05. 29. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő azután nyilatkozott, hogy az Európai Unió és Japán Tokióban megtartotta 23. csúcstalálkozóját. A tanácskozáson az uniót Donald Tusk, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselte. A delegációban helyet kapott Cecilia Malmström kereskedelmi biztos és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is.

Japán és az EU 2013-ban indította el a tárgyalásokat egy szabad kereskedelmi megállapodásról, és a felek rendszeresen kifejezik azon óhajukat, hogy felgyorsítsák az egyeztetéseket. Az Európai Unió és Japán együttesen a világgazdaság 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelmi forgalomban 40 százalék. A világ harmadik legnagyobb gazdasága, Japán és az EU külkereskedelmi forgalmának volumene 149 milliárd euróra rúgott tavaly.

Európa azt várja el Japántól, hogy tegyen engedményeket az állami szektorához való hozzáférés és a – számos japán piacot, főleg az élelmiszerpiacot a külvilágtól elzáró – nem tarifális kereskedelmi akadályok terén. Tokió számára pedig az a tét, hogy Brüsszel lebontsa a japán elektronikus cikkekre és autókra kivetett vámilletékeket.

Ha 2015 végéig valóban véglegesítik a felek a megállapodást, akkor hamarabb aláírhatják, mint a Japán és az Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi egyezményt. Bár Tokió és Washington „jelentős előrelépésről\" számolt be, a tárgyalások kényesek és lassan haladnak.

Külpolitikai téren Tokió és Brüsszel közös nyilatkozatban fejezte ki nyugtalanságát amiatt, hogy a Dél-kínai-tenger térségében fokozódik a feszültség. Kína területi követeléseire utalva óva intettek mindennemű egyoldalú akciótól, amely kiélezhetné a helyzetet. Az ukrán válság ügyében az Európai Unió és Japán egységesen támogatja az ukrán nép azon akaratát, hogy tiszteletben tartassa függetlenségét, szuverenitását és területi egységét.

Abe Sinzó a jövő hónapban kitérőt tesz Kijevben, amikor a világ hét legfejlettebb országának németországi csúcstalálkozójára utazik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.