Óvatosan a hitelek kiváltásával!

Érdemes jól megnézni, mire cseréli kölcsönét az ember, mert sok a buktató.

Hajdú Péter
2015. 05. 20. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzávetőlegesen 450 ezer kölcsönt váltanak forintra a bankok mintegy 2700 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számai szerint. A pénzintézetek között hatalmas a verseny, hogy más bankoktól a lehető legtöbb ügyfelet csábítsák magukhoz. A hirdetményekben, reklámokban megjelenő kamatszintek minden korábbinál alacsonyabbak, ami arra csábíthatja az érintetteket, hogy minél előbb váltsanak bankot, s hitelt. Nem szabad azonban elsietni a döntést, mert a nagyon kedvező kamatok mögött nehezen teljesíthető feltételek állhatnak. S egyébként is bőven van idő a váltásra, hiszen a törvény értelmében az elszámolólevél kézhezvételétől számított 31. napon módosul a szerződés, és ettől az időponttól van hatvan napja az ügyfélnek, hogy díjmentesen felmondja a szerződést. A régi szerződés megszűnését követően pedig ismét csak 90 nap áll rendelkezésre a tartozás rendezésére, vagyis az új hitelszerződés megkötésére.

– A reklámokban szereplő adatok az esetek nagy részében az átlagos hitelre – húsz évre fölvett ötmillió forint – vonatkoznak, ami jelentősen eltérhet az ügyfél konkrét igényétől – fejtegette lapunknak a BankRáció.hu szakértője. Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes megnézni az egyéb feltételeket, mert sok esetben magas havi jövedelemutalást várnak el cserébe, de az is lehet, hogy a hitelhez rendelt bankszámlacsomag elviszi az esetleges – néhány ezer forintos – hitelnyereség egy részét. A szakértő szerint érdemes néhány órát szánni arra, hogy az internetes hitelkalkulátorok segítségével kiválasszuk a legjobb lehetőséget.

Azért ajánlott az elszámolólevéllel a kézben új hitelt keresni, mert a három hónapos határidőn belüli váltásnál nem kell a végtörlesztés díját kifizetni a régi banknak, az új hitelintézetek pedig jellemzően átvállalják az induló költségeket, sok esetben még a közjegyzői díjat is. Gergely Péter szerint nagyon fontos lenne, hogy olyan hitelt válasszanak az emberek, amelynek kamata hosszabb távra – 5–10–15, de akár 20 évre is – rögzített. Hosszabb távon ugyanis várhatóan emelkedik majd az alapkamat, s így a hitelek után fizetendő kamatok is, a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok függvényében. Igaz ugyan, hogy ezeknek a kölcsönöknek valamivel magasabb a kamata, de nem háromhavonta változhat a kamatszint, mint a kiváltó hiteleknél általában, hanem akár egy évtizeden keresztül is fix marad.

Hogy pontosan hányan váltanak majd bankot és hitelt, azt egyelőre nem tudni, de a bankok és elemző- cégek várakozásai nagy szórást mutatnak. A Portfólió.hu által megkérdezett OTP Bank felmérése szerint az ügyfelek 6 százaléka tervez váltást, s átlagosan 10-15 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenés várható. A Deloitte szerint 7–14 százalékos váltás valószínűsíthető, a K&H ennél optimistább, a bank szakemberei úgy számolnak, az érintettek ötöde is új hitelt keres magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.