Pert fontolgatnak a kéményseprők

Ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el az új, úgynevezett kéményseprési törvényt.

Illés József
2015. 05. 11. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készülő jogszabály ugyanis ellehetetleníti a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat, s ezzel 1500 ember munkáját veszi el, mindenféle elfogadható magyarázat, illetőleg indok nélkül – nyilatkozta lapunknak a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke. Leikauf Tibor elmondta: a magyar kormányzat március 10-én nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem vegye át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást. A változtatás egyebek mellett azzal járna, hogy a kéményseprőcégek elvesztenék lakossági ügyfeleiket, ami a piac mintegy 90 százalékát teszi ki, a jövőben ugyanis csak a közületi kuncsaftokat szolgálhatnák ki.

A két ügyfélkör szétválasztása sokszor fizikai képtelenség, miután számos esetben egy füstelvezető rendszert használnak a vállalatok és a magánszemélyek egy épületen belül – jegyezte meg a szakember. A perre készülő negyvenhét kéményseprőcég több más mellett a szabad vállalkozáshoz fűződő jogát próbálja majd megvédeni a bíróságokon – tette hozzá Leikauf Tibor. Az új törvény novembertől ingyenessé tenné a lakossági kémények tisztítását, a feladatot a kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez, és az általuk alkalmazott közmunkásokhoz rendelné. Az új szakemberállomány kiképzése azonban drága és időigényes – állítja az elnök. Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése ugyanis 6-7 hónap, azaz 800–1000 óra, ami az országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik. Az ilyen oktatások költsége eléri a kétmillió forintot személyenként.

Leikauf Tibor úgy véli: értelmetlen a meglévő szakemberállományt és eszközparkot kiszorítani a piacról, és az adófizetők pénzéből méregdrágán újraépíteni a rendszert, ami ráadásul szinte kizárt, hogy hatékonyabban működik majd, mint a mostani. Ez pedig további adóforintok értelmetlen elköltését vetíti előre. Egyes becslések szerint a katasztrófavédelem átalakítása 6-6,5 milliárd forintot emészt majd fel a közpénzből. Így a családok számára szó sincs ingyenes szolgáltatásról, miután adó formájában csaknem ugyanannyi pénzt fizetnek be a háztartások, mint amennyit eddig seprési díjra költöttek, s adózóként olyanok is befizetik, akiknek nincs is kéményük.

Az érdek-képviseleti vezető szerint kérdés, hogy a kéménytisztítási teendőket, s a kéményseprő vállalkozások egyéb kötelező szolgáltatásait – például a kémények alkalmassági vizsgálatát, üzembe helyezési engedélyek kiadását – kik végzik majd el, ha a kabinet néhány hónapon belül valamennyi szolgáltató vállalkozót csődbe juttatja, az új szakembergárda pedig ez idő alatt még nem készül fel a feladatok elvégzésére. A hatóságok egyébként idén januártól újabb teendőket írtak elő a kéményseprőknek. Az év elejétől négy újabb szolgáltatást – levegőutánpótlás-ellenőrzést, szén-monoxid-mérést, gázbiztonsági felülvizsgálatot, s kazánfüstcső-tisztítást – kell ingyen, vagy minimális összegért elvégezniük a vállalkozóknak. A szakág nem most került válsághelyzetbe. Az utóbbi években ugyanis több csapást mértek a kéményseprőszakmára a jogalkotók.

Először 2013 januárjában csapott le a kormányzat az üzletágra, amikor az első rezsicsökkentés keretében átalakította a díjrendszert. A következő csapás 2013 májusában következett, ekkor a korábbi négyezerről kétezer forintra csökkentette a szakhatóság a seprési tarifákat. 2013 júniusában újabb tízszázalékos díjlefaragást írt elő a kormány a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozóknak. A kegyelemdöfést pedig a seprést végző cégek bevételeinek a 2014. márciusi megfelezése adta meg. Ezt úgy érte el a kormányzat, hogy a kötelező lakossági kémény-felülvizsgálatok számát évi kettőről egyre mérsékelte. A kormányzati intézkedések miatt tavalyelőtt, illetve az elmúlt évben számtalan kéményseprő vállalkozás ment csődbe. Helyükre kényszerkijelöléssel választottak szolgáltatókat az önkormányzatok, illetve a katasztrófavédelem. Ám mostanra kiderült: sokszor ez a megoldás sem működőképes, mert már a korábbi kijelöltek jelentős hányada is csődközeli állapotba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.