Az OECD javított a magyar gazdaság növekedési kilátásán

A szervezet 3,0 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre.

2015. 06. 03. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány 3,1 százalékos prognózisával csaknem egyezően 3,0 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre az OECD, szemben a tavaly novemberi 2,1 százalékos várakozásával. Ez a prognózis jobb az EU májusi 2,8 százalékos előrejelzésénél. A jövő évre mindkét nemzetközi szervezet 2,2 százalékos növekedést jósol Magyarországnak, ami 0,5 százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél, és alig alacsonyabb a kormány 2,5 százalékos várakozásánál. Az OECD ebben az évben is a fogyasztói árak tavalyival megegyező 0,2 százalékos csökkenését prognosztizálja, és jövőre 2,7 százalékos inflációt kalkulál a kormány 1,6 százalékos várakozásával szemben. A magasabb inflációt a rezsicsökkentés hatásának mérséklődésével és a munkaerőpiac szűkülésével magyarázza a jelentés. Az előrejelzés időhorizontjának, vagyis a jövő évnek a végére az inflációs nyomás miatt a jegybank már a monetáris szigorításra, kamatemelésre kényszerülhet.

Egyformán 2,8 százalékos GDP-arányos hiányt vár idén és jövőre a kormány 2,4, illetve 2,0 százalékos célkitűzésével szemben. A szervezet szerint az uniós módszertannal számolt államadósság-ráta alig csökken, a tavalyi 76,9 százalékos GDP-arányos szintről idén 76,7, jövőre 76,1 százalékra mérséklődik. A munkanélküliséget tekintve érdemi javulást feltételez az OECD, prognózisa szerint jövőre éves átlagban 6,2 százalékos szintre süllyedhet a ráta az idén várható 6,9 százalékról a tavalyi 7,7 százalékkal szemben. A foglalkoztatás további élénkítése érdekében az adóék csökkentését ajánlja a szervezet. Az OECD szerint a belső fogyasztás növekedésének lassulásával szemben az export dinamikája jövőre is fennmarad, ezzel tovább nő a fizetési mérleg többlete, amely a bruttó hazai termék 5 százalékát is meghaladja jövőre. A prognózis szerint a fogyasztás dinamikájának csökkenésével az export marad a növekedés legfontosabb hajtóereje.

Az OECD ajánlásai között kiemelt hangsúlyt kapott a bankok üzleti környezetének javítására és a portfólió tisztítására tervezett lépések maradéktalan megvalósítása, ami kulcsfontosságú a magánszektor beruházási aktivitásának növelése szempontjából is.

Rendkívül kedvezőnek nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javította a magyar növekedési kilátásokat. „Ez igen jelentős optimizmust mutat\" – hangsúlyozta Varga Mihály. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tanulmány kiemeli: „rendkívül kedvező változások történnek a gazdaság szerkezetében, nőtt a foglalkoztatás és a belső fogyasztás, ami mindenképpen emelni fogja a gazdasági növekedés mértékét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.