Folytatódhat a kötélhúzás az INA-ért

Holnap végre eldől, ki kell-e fizetnie a Molnak a több mint harmincmilliárd forintnyi büntetést.

Illés József
2015. 06. 03. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a Molhoz a zágrábi kormány javaslata a horvátországi INA olajvállalat részvényesi szerződésének módosításáról – értesült lapunk iparági forrásokból. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát államé pedig 44,84 százalék; az irányítói jogokkal ugyanakkor a Mol rendelkezik. A horvát kormány ezt a jogot szeretné visszaszerezni a magyar olajtársaságtól, de legalább a magyar részvényesével azonos beleszólást követel a cégvezetésbe.

Csakhogy a Mol stratégiai befektetőként van jelen az INA vállalatban, és – úgy tudjuk – semmiképpen nem mondana le a cégvezetési jogosítványokról. Abban az esetben pedig, ha más megoldás nem kínálkozik, az irányítói jogokkal együtt eladja az INA részvénycsomagját egy másik befektetőnek. Értesüléseink szerint lenne is vevő az üzletrészre.

A napokban Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter jelentette be a Reuters hírügynökségnek, hogy Horvátország javasolja a magyar olajipari társaságnak: kössenek új részvényesi megállapodást a közösen birtokolt INA-ról. Akkor a miniszter elmondta, hogy elkészítették az új megállapodás tervezetét, és azt hamarosan elküldik a magyar partnernek. Ivan Vrdoljak nem fedett fel részleteket a javaslatból, amely azóta eljutott Budapestre.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport társasági kapcsolatokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: „Jelenleg is egyeztetünk Vrdoljak miniszter úrral és csapatával arról, miként lehetne a tárgyalási folyamatot újraindítani. A Mol mindig is tartózkodott az előzetes egyeztetések nyilvánosságra hozatalától, most sem tesszük ezt. Ezért általánosságban csupán annyit mondhatok, továbbra is erősen támogatjuk a közvetítő bevonását. Meggyőződésem, hogy ez adja a legnagyobb esélyt a tárgyalások folytatására, s arra, hogy a Mol és a horvát kormány közötti összes fontos vitás ügyben megoldásra jussunk.”

Elemzők szerint azonban jelenleg a két fél álláspontja olyan távol áll egymástól, hogy gyors megegyezésre szinte bizonyosan nem lehet számítani. A szakértők úgy vélik: az is a nézetkülönbségek fokozódásának egyik jele lehet, hogy az INA horvát vezetőinek a múlt héten kellemetlen döntéssel kellett szembesülniük. Az igazgatósági tagok forintban számolva mintegy négymilliós bérét ugyanis két részre osztotta a Mol. Úgyhogy mostantól csak a javadalmazás fele az alapbér, a másik felének a kifizetése teljesítményhez kötött. Az INA pedig mostanában nem büszkélkedhet a gazdasági eredményeivel. Így a fizetési rendszer átalakítása bércsökkentéssel ér fel. Ez a változás a Mol által delegált három igazgatósági tag jövedelmét nem befolyásolja, miután ők csak az anyavállalattól kapnak bért.

Ugyancsak a napokban komoly belpolitikai vitát váltott ki Horvátországban a német Bild am Sonntagban megjelent cikk, amely Ivo Sanader volt horvát kormányfő állítólagos korrupciós ügyét példaként felhozva bírálta az ottani igazságszolgáltatást. Emlékezetes: Sanader megvesztegetésével Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját gyanúsítja a horvát bíróság. A vád szerint Hernádi tízmillió eurót juttatott Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait. A Mol vezetője tagadja az ellene felhozott, máig bizonyítatlan vádat.

A Bild cikke szerint hamarosan megmutatkozhat, hogy Horvátország a jogállamiság útját járja-e, ugyanis várhatóan június 15-ig az alkotmánybíróság döntést hoz arról, újrakezdjék-e Ivo Sanader korábbi miniszterelnök büntetőperét. A politikust 2012-ben korrupció miatt tíz év szabadságvesztésre ítélték, de „sok kérdés megválaszolatlan maradt”, így maga a vád fő tanúja is börtönben volt, majd a per után nyoma veszett, állítólag svájci útlevél révén – írta a német lap.

Holnap eldől, hogy a Molnak be kell-e fizetnie több mint 30 milliárd forintot a magyar államkaszszába. Az Európai Unió Bírósága ugyanis most hirdet ítéletet a Mol úgynevezett tiltott állami támogatási ügyében. A magyar olajcég elleni vizsgálatot az Európai Bizottság (EB) kezdeményezte azért, mert a magyar állam és a Mol között 2005-ben olyan szerződés jött létre, amelyben 2020-ig rögzítették a Mol által fizetendő bányajáradékot az idehaza kitermelt olaj és gáz döntő hányada után.

Ám a többi piaci szereplő számára 2008-ban jelentősen növekedett ez a teher, így a bizottság szerint a Mol versenyelőnyhöz jutott. Ezért határozatában az EB az állami támogatás visszafizetésére kötelezte a vállalatot. A Mol azonban megtámadta a döntést, és az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke 2013 őszén a javára ítélt, megsemmisítve a bizottság határozatát; az EB azonban fellebbezett. Idén januárban az üggyel foglalkozó főtanácsnok a fellebbezés elutasítását javasolta a bíróságnak, s a joghatóság ritkán dönt ellentétesen a főtanácsnoki állásfoglalásokkal. Így a Mol várhatóan mentesül a bírságfizetés alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.