Kitört az állóháború

Még csak most kezdődik az igazi meggyszezon, de már megkezdődött a szokásos árvita a termelők és a feldolgozók között.

Tóth László Levente
2015. 06. 30. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már e hét végére vagy a jövő hét elejére megszülethet az igazi megállapodás meggyügyben, miután Feldman Zsoltnak, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkárának közreműködésével megkezdődött az egyeztetés a termelők és a feldolgozók között – mondta lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Kifejtette: az ipari meggy, vagy más néven „kompótmeggy” átvételénél a kereskedők először 55-60 forintos kilogrammonkénti árat ajánlottak, amit a termelők nem fogadtak el, most 80-85 forint körül tartanak.

Eddig a vita azért nem okozott különösebb gondot, mert az időjárás lassította az érést, s a korai fajták jelentős részét el tudták adni friss étkezési áruként a termelők. Az igazi meggyszezon azonban az elkövetkező 3-4 hétre esik. A termésmennyiségtől függő önköltségi sáv nagyon széles: a szuperintenzív fajtáknál gépi betakarítással 60-70, a közepes kategóriáknál 90-100 forint is lehet kilogrammonként, a kézi szedés pedig 60-70 forint pluszköltséget jelent egy kilogrammra vetítve. – Kérdés, hogy a termelők odaadják-e a mostani áron a termést, vagy a feldolgozók ígérnek rá a jelenlegi árszintre – véli a szakember, aki szerint patthelyzet alakult ki ugyan, de közel az áttörés.

– A kimagaslóan nagy meggytermés ügyében a minisztérium már június elején tárgyalt az ágazat képviselőivel – mondta korábban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feladatul kapta – hívta fel rá a figyelmet –, hogy az összes országgal vegye fel a kapcsolatot a külpiaci lehetőségek felméréséhez. – A kormány az agrárkamarát bízta meg e feladat kezelésével – tette hozzá.

Ledó Ferenc emlékeztetett arra, hogy minden évben adódnak értékesítési gondok, ezért hosszú távú stratégiára lenne szükség. Az alapvető gond az, hogy a hozamok alacsonyak: az átlagtermés 4-5 tonna hektáronként, miközben ahhoz, hogy a bővített újratermelés is megvalósuljon, 9-10 tonnás hozamot is el kellene érni hektáronként, az igazi fejlesztéshez pedig 10-12 tonnára lenne szükség, ami a jelenlegi mennyiségnek csaknem háromszorosa.

Akadnak Magyarországon olyan termelők, akik ma is képesek elérni ezt – sőt a 18 tonnát is –, de ők nagyon kevesen vannak. Pedig a legalább 8-10 tonnás hozamszintig minden évben várható az árvita, illetve a termés mindig attól függ, hogy milyen az időjárás. A hozam javítása elsősorban technológia kérdése, így a FruitVeb most azt szorgalmazza, hogy az ültetvénytelepítési támogatásoknál bizonyos kultúráknál csak az intenzív termesztésre adjanak lehetőséget.

Idén jó átlagos, 60-65 ezer tonna meggy teremhet az országban a tavalyi 85 ezerrel szemben. A termés 65-70 százalékát – 35-40 ezer tonnát – dolgozzák fel, a kompótmeggy 80 százaléka gyümölcsként vagy kompótként Németországba kerül. A FruitVeb elnöke szerint kitörési pont lehet a ma nem túl jelentős fagyasztottpiac bővítése, s az étkezési meggy iránti kereslet növelése. A FruitVeb és az FM a héten el is indít egy kampányt az étkezési meggy fogyasztásának ösztönzésére. A 250–400 forint közötti fogyasztói árú friss, piaci meggy értékesítésével most nincs különösebb gond, aki ilyet termel, az el tudja adni áruját a lengyel, a román, vagy kerülőúton akár az orosz piacra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.