Külföldről kapják a pénzt az uberesek

Viták, tüntetések, tiltások kísérik az online terjedő közösségi taxizást az egész világon.

Horváth Attila
2015. 06. 09. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy külföldi cég magyaroknak juttat bevételt, akkor jellemzően itt nincs adózási kötelezettsége. Ezért kommunikálhatja azt az Uber, hogy betart minden magyarországi jogszabályt. Innentől kezdve az egyes sofőrök felelőssége lehet, hogy befizesse a közterhet, persze az ördög itt is a részletekben rejlik – mondta lapunknak Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője.

Az Uber olyan, mint egy fekete doboz. Zárt rendszer, amelyről keveset lehet tudni. Nem mindegy, hogy az illető személy rendszeresen vagy csak alkalmilag végzi a tevékenységét. Utóbbi esetben egyéb jövedelemről, míg előbbi esetben önálló tevékenységből származó jövedelemről van szó. Ha rendszerességről beszélünk, akkor valóban már áfa- és bizonylatolási kérdések is szóba jöhetnek. Jó hír azonban, hogy a feltételek teljesülése esetén itt akár a költségek elszámolására is lehetőség nyílik, csökkentve ezzel a személyijövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettséget.

Ha valaki péntek esténként vagy csak hétvégén uberezik, akkor nem feltétlenül végez üzleti tevékenységet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt figyelembe veszi, akkor azon múlik a bírság, hogy a hatóság bizonyítani tudja-e, hogy milyen rendszerességgel visznek embereket az alkalmazás segítségével. – A bírságok után azonban akár perek sorozatára is számítani lehet, nem valószínű, hogy könnyen elfogadják majd a kiszabott összegeket a sofőrök – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor. A szakértő hozzátette, hogy a hasonló közösségi utasmegosztó rendszerek nem feltétlenül az adózás elkerülésének céljából jönnek létre. Jóval egyszerűbb ugyanakkor kijátszani a rendszert, mint egy hagyományos, taxiengedéllyel bíró sofőrnek.

Egy neve elhallgatását kérő Uber-sofőr megerősítette az adószakértő szavait. Elmondta, hogy külföldi bankszámláról kapja a jutalékot minden hét keddjén. Az Ubert egyébként egyre több országban tiltják, legutóbb Romániában állították meg a terjeszkedését, előtte nem sokkal Milánóban szüntették be. Az Egyesült Államok több államában elismeri a törvény a fuvarmegosztást, nemrég a Fülöp-szigeteken külön iparágnak minősítették.

A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy a NAV néhány hete elkezdte ellenőrizni az Uber-sofőröket. Tájékoztatásuk szerint eddig mindenki fennakadt a vizsgálatokon, akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak. A NAV szerint szabálytalan volt, hogy senkinek sem volt adószáma, nem adtak számlát, a kocsikban nem volt sem taxaméter, sem nyugta. Közölték, a sofőrök üzletszerűen taxiztak, de arról egyelőre nem tudni, hogy tényleg kaptak-e bírságot, és pontosan hányan voltak. A rendszerről lapunk korábban megírta, hogy az utas az Ubernek fizet okostelefonos alkalmazás segítségével. Ebből a sofőr az összeg 80 százalékát kapja meg, 20 pedig az Ubernél marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.