Nem kapott tiltott támogatást a Mol

Továbbra is akkora bányajáradékot kell fizetnie a magyar olajtársaságnak, mint eddig.

Munkatársainktól
2015. 06. 05. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező döntés született a Mol bányajáradékról szóló ügyében. Nem minősül ugyanis állami támogatásnak, hogy az olajtársaság 2005-ben 15 éves szerződést kötött az állammal az általa befizetendő bányajáradék nagyságáról, és a járadék összege a későbbiekben nem emelkedett – mondta ki tegnap a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság. A másodfokú döntés megerősítette az elsőfokút; az ítélet jogerős, így ellene további jogorvoslati lehetőség nincs.

A korábban meghozott döntést az Európai Bizottság támadta meg, de az uniós bírák ezúttal is úgy ítélték meg, hogy az állam nem adott külön előnyt a bányajáradék szintjét rögzítő szerződéssel a Molnak. Megállapította a bíróság azt is, hogy a megállapodást a bányajáradék későbbi emelésével együtt sem lehet állami támogatásnak minősíteni a Mol esetében.

A 2005-ben kötött megállapodás értelmében a Mol minden termelésbe állított olaj- és gázmező után 15 éven át a kitermelt ásványkincsek értékének 12,24 és 12,6 százalék közötti részét fizette be a költségvetésbe járadékként a törvényben akkor előírt 12 százalék helyett. 2007-ben viszont az Országgyűlés a járadékot 12-ről 30 százalékra emelte, ami a 2005-ös megállapodás miatt a Molra nem vonatkozott.

Az Európai Bizottság szerint a megállapodással, majd a járadékemeléssel az állam az egységes piaccal összeegyeztethetetlen, tiltott állami támogatást nyújtott a vállalatnak, ezért az olajcéggel több mint 30 milliárd forintot akart befizettetni a büdzsébe. Ennyire taksálták ugyanis azt az előnyt, amire a Mol a megállapodás révén szert tett.

Első fokon a bíróság megsemmisítette a bizottság erre vonatkozó határozatát, de a brüsszeli testület fellebbezett, s arra hivatkozott, hogy a törvényszék nem jól értelmezte a szelektív előny fogalmát. A bírák azonban másodfokon is úgy ítélték meg, hogy nem tekinthető különleges előnynek a puszta tény, hogy az államnak mérlegelési jogköre van a járadék megállapításakor, s az sem, hogy a társaság és az állam erről tárgyalások után megállapodott.

„A magyar hatóságok a bányajáradék mértékének meghatározásával kapcsolatos mérlegelési mozgásterükkel objektíven és hátrányos megkülönböztetéstől mentesen éltek, vagyis a Molt nem részesítették előnyben versenytársaihoz képest” – írta közleményében a bíróság. A megállapodás alapjában véve a bányászati jogok meghosszabbításáról szólt, s a bíróság azt is megállapította, hogy ezt a magyar törvényi szabályozás objektív feltételekhez köti, amelyek minden gazdasági szereplőre azonosan alkalmazandók, ezért sem lehet a Molnak nyújtott szelektív előnyről beszélni.

Azt is megállapította a bíróság, hogy a Mol és az állam egyezsége és a bányajáradék későbbi emelése nem tekinthető támogatásnak. Magyarán nem arról van szó, hogy az állam és az energiavállalat azért kötött volna 2005-ben megállapodást, mert már akkor tudták, hogy emelkedni fog a járadék, és ettől kímélték volna meg a céget, miközben a cég versenytársait a magasabb járadék sújtja.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a költségvetést ugyan növelte volna, ha a bíróság másképp dönt, és befizetteti a Mollal a 30 milliárd forintot, ám számottevő hatása nem lett volna, hiszen csupán a hazai termék 1 ezrelékét teszi ki az említett összeg. A Mol számára viszont mindenképp kedvező a döntés, mivel így az összeget áthelyezhetik az eredményeik közé. Az olajtársaság részvényeinek árára mindazonáltal nem gyakorolt jelentős felhajtóerőt a luxemburgi bíróság döntése. A Mol-papírok értéke tegnap gyakorlatilag nem változott: a reggeli órákban 14 935 forint volt, a nap végére pedig 14 945 forintig emelkedett az árfolyam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.