A görögök nyerhetnek a tunéziai tragédián

A múlt pénteki terrortámadás katasztrofális következményekkel járhat Tunézia turizmusára, ami jól jöhet a gazdaságilag padlóra került görögöknek.

SzE
2015. 07. 02. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta érkeznek a hírek arról, hogy a múlt pénteki terrortámadás óta menekülnek a turisták Tunéziából. A forgalomban komoly visszaesés várható: eddig heti öt járat közlekedett hazánkból, most ezek közül többet összevonhatnak. Aki mégis az országba utazik, azt tapasztalja, hogy sokkal több a rendőr, mint korábban, jelenleg a turisták kirándulásait is egyenruhások kísérik.

Ugyan vannak olyan utasok, akik nem adták fel tervüket, és az észak-afrikai országban fogják eltölteni nyári szabadságukat, sokan igyekszenek átfoglalni utazásukat másik országba – elsősorban Görögországba, Törökországba, Egyiptomba, Bulgáriába vagy Horvátországba. Valódi alternatívát a Földközi-tenger keleti medencéjének üdülőhelyei jelentenek, hiszen a nyugat-európai – francia, spanyol – tengerparti nyaralóhelyeken nem lehet hasonló áron megkapni ugyanazt a minőséget.

Sokan félnek tőle, de ár-érték arányban Egyiptom a legversenyképesebb terület: hasonló árfekvésű, mint Tunézia, jó minőségűek a szállodák és kristálytiszta a tenger. Ugyancsak jó alternatíva Görögország, amely biztonságos, garantáltan meleg van, homokos strandokkal tagolt tengerparttal rendelkezik, és izgalmas a kultúrája. A csődhelyzet, amely a turizmus területén gyakorlatilag nem is érződik, senkit nem zavar.

„Görögországban most egyetlen dologra kell figyelni, és erre az európai és a magyar utazási irodák is fölhívják az utazók figyelmét: hogy a turisták bőséggel vigyenek magukkal készpénzt” – szögezi le Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, mert ugyan a napi hatvan eurós pénzfelvételi korlát csak a görög bankkártyákra vonatkozik, a nemzetköziekkel sem lehet feltétlenül pénzhez jutni, ha az automatákból kifogy a bankjegy. A pénztárcában lapuló euró emiatt nélkülözhetetlen.

Molnár Judit kiemeli, hogy az automaták előtti sorokon túl a pihenni vágyók semmit nem éreznek a görög csődhelyzetből, főleg nem a szigeteken. „Ez idő tájt a nyaralók nem a forró Athénba mennek, hanem más helyszínekre, egyebek közt Krétára, Korfura, Rodoszra, Zakinthoszra, Kefaloniára vagy pedig Észak-Görögországba, például a Halkidiki-félszigetre vagy az Olimpiai-partra. Ezeken a területeteken a jelenlegi helyzet ugyanúgy nem érződik, mint ahogy néhány évvel ezelőtt Cipruson sem volt nyoma annak, hogy az ország államcsőd felé zuhant. A turisták problémákkal ott sem találkoztak, ellátásuk zavartalan volt” – hangsúlyozza. A nyugalom oka az, hogy a szállodák Görögországban is magánkézben vannak, rendelkeznek pénztartalékkal, fölkészültek minden helyzetre, forgalmukat, megélhetésüket nem kockáztatják. A tejest, a péket, a hentest, a zöldségest ki tudják fizetni.

Az árakra a csődközeli helyzet nincs hatással, bár több elemző is azt feltételezi, hogy csökkenhetnek. Ez azonban csak akkor várható, ha a turizmus visszaesik, ennek viszont egyelőre nyoma sincs. A magyar utazók sem pánikolnak, az utakat nem mondják vissza. Az irodáknál persze érdeklődnek, de csak arra kíváncsiak, hogy mire kell felkészülniük.

Az utakat a gazdasági problémákra hivatkozva nem is lehetne visszamondani, erre csak az utazási szerződésben foglaltak szerint nyílik lehetőség. Vagyis a lemondás miatt felmerülő költségeket az utasoknak meg kell fizetniük: 35 napon túli szerződésbontásnál általában nincs levonás, 35 és 21 nap közöttinél tíz, 21 és 15 nap közöttinél harminc, 15 és 7 nap közöttinél ötven, 7 és 3 nap közöttinél hetvenöt, 3 napon belülinél száz százalék körül van a kötbér mértéke. Ezek persze csak nagyságrendek, a pontos összegek irodánként változnak.

A nem átfoglalt, hanem lemondott utak után Tunéziában is csak az utazási szerződés szerint jár vissza pénz. Ennek oka, hogy az országot korábban is és most is a 2-es, tehát a fokozott biztonsági kockázatot rejtő területek kategóriájába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, így a terrortámadás miatt utakat büntetlenül visszamondani nem lehet. Persze a nyaralásokat akár későbbi időpontra is át lehet foglalni, de kérhetnek a turisták más helyszínt is.

Erre az irodák adnak lehetőséget, az utasok pedig élnek is vele, hiszen szabadságukat rendszerint már kivették, nyaralni pedig szeretnének. Módosítási díjat általában nem kell fizetniük, de ha az új helyszín vagy szállás drágább a lemondottnál, akkor a különbözetet értelemszerűen ki kell fizetni. Az átfoglalás határideje nem olyan szigorú, mint a lemondásé: ha van hely, a visszalépésnek pedig érthető okai vannak, akkor az irodák mindenképpen megengedik.

„A mi tunéziai utasaink időben átfoglaltak más helyszínekre, mindannyian Görögországba. A szárazföldi területek mellett szerveztünk nyaralásokat Dzserbába, Tunézia és egyben Nyugat-Afrika legnagyobb szigetére is, de a jelen helyzetben oda sem utazik senki: aki ide ment volna, szintén görögországi helyszínre cserélte foglalását” – közölte érdeklődésünkre Erdei Judith, a Smart Travel utazási iroda vezetője. Hozzáteszi, hogy Görögországban jelenleg is tartózkodnak kint ügyfeleik, és ők sem éreznek semmit a gazdasági problémákból. A csarterjáratok most is telítve közlekednek, ezen a téren nincs semmilyen visszaesés. Erdei Judith szintén azt hangsúlyozza, hogy ha a turisták visznek magukkal elég készpénzt, nem lehet semmilyen gondjuk.

Füri Mihályné, a Kartago Tours vezetője is Görögországot nevezi meg a tunéziai úttól visszalépő utasok fő alternatívájaként. „A többség nálunk is lemond tunéziai nyaralásáról, az oda tartó gépek az elmúlt napokban 40-50 fővel szálltak fel, pedig eredetileg tele voltak a 189 fős járatok. A cserénél Görögország azért befutó, mert az utasok hasonló árban szeretnének találni hasonló lehetőséget, ami elég nehéz, hiszen Tunézia ár-érték arányban az egyik legkedvezőbb nyári úti cél volt. Görögország mérhető hozzá leginkább, de szóba jöhet Törökország is, bár ott ugyanazért az árért csak alacsonyabb kategóriájú hotelbe lehet átfoglalni. Mallorca is alternatív úti cél, ott azonos árban félpanzióval tudnak hasonló árkategóriában utazást ajánlani, a négy-öt csillagos all inclusive szállodáknál általában már többletköltség keletkezik” – mondja a cégvezető.

A korábban Tunéziába foglaló utasok egy része a Neckermann-nál is más desztinációra szeretne utazni: mint Szvoboda János cégvezetőtől megtudtuk, náluk is Hellász a legnépszerűbb alternatíva. Ez abból is következik, hogy az iroda hatalmas szálláskínálattal rendelkezik a görög szigeteken, és utasainak körében amúgy is ez a célállomás a legkedveltebb. Emellett náluk is egyre többen érdeklődnek Mallorca és Törökország iránt, s kelendő Tenerife is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.