Abszurdba hajlik a kórházi adósságrendezés

Volt olyan kórház, amelynek a számlájára érkezett összegre az adóhivatal azonnal lecsapott.

Majláth Ronald
2015. 07. 20. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább húzódik a kisebb kórházi beszállítók kifizetése azok után, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) május közepén közölte: megállapodtak a legnagyobb szállítókkal, és a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik közötti egyeztető tárgyalások zajlanak. Mint ismert, a kormány 60 milliárd forintot fordít az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére, miközben a kórházi adósságállomány március végére – késedelmi kamatok nélkül – elérte a 83 milliárdos összeget.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) belső felméréséből most kiderült: ahhoz képest, hogy a június elején a beszállítóknak kiküldött szerződéstervezetek június 30-i fizetési határidőt tartalmaztak, a cégek eddig az időpontig a követeléseiknek csak 86 százalékáról tudtak szerződni a kórházakkal.

Az OSZ kutatása szerint a cégek 57 százaléka az összes követeléséről szerződött, a legrosszabb arány 60 százalékos. Június 30-ig a követelések csaknem 79 százaléka folyt be, ami a szerződött összeg 91 százaléka.

A cégek mintegy fele megkapta a követelései 100 százalékát, ugyanakkor van néhány olyan beszállító is, amely csupán az egyharmadához jutott hozzá június végéig, a legjellemzőbb pedig a 60-70 százalékos teljesülés. Mindezekből úgy jön ki a csaknem 80 százalékos teljesülés, hogy a nagyok megkapták a teljes összeget, a kicsiknél maradtak jelentős elmaradások. Emellett késedelmi kamatot csak néhány cég tudott érvényesíteni, ezek összege a becsült késedelmikamat-követeléseknek csupán a töredéke.

A kifizetésekkel kapcsolatban portálunk megkeresésére Rásky László, az orvostechnikusok főtitkára elmondta: miközben korábban azt szorgalmazták, hogy a kisebb beszállítók kifizetése érdekében egy szigorú és pontos menetrendet határozzanak meg a kórházak számára, ez nem történt meg. Így a kórházakat gyakorlatilag magukra hagyták annak ellenére, hogy ilyen mértékű adósságkonszolidációra korábban nem került sor.

A szakember szerint a beszállítók kifizetéséhez a nagyobb kórházaknak megvolt a szükséges gyakorlatuk, azonban a kisebbek ilyen rutinnal nem rendelkeztek. Így például a nagy kórházak elküldték a szerződéstervezetet a beszállítóknak a nyilvántartás szerinti követelésről és ennek kifizetéséről, ez rendben is zajlott.

Azonban volt olyan kisebb kórház, ahol az igazgató meghívókat küldött ki arról, hogy egy adott időpontban várja a cégek vezetőit. Nem tudta, hogy több tucat beszállítóval nem lehet egyszerre tárgyalni, de azzal sem számolt, hogy a beszállítók is rengeteg kórháznak szállítanak, így a cégvezető nem tud egyszerre több tárgyaláson is jelen lenni.

Jól jellemzi a magyar egészségügy helyzetét, hogy voltak olyan kórházak, amelyek papíralapon leveleztek a beszállítókkal: így küldték ki a szerződést és a nyilvántartást. „Ennek az lett volna a módja, hogy elektronikus levélben küldjék el a szerződéstervezetet a számokkal, majd ha nem egyeznek az adatok, ezt e-mailben egyeztessék, majd végül papíralapon szerződjenek.” – magyarázta Rásky László.

Az ügymenet ezért jóval lassabban zajlott, így a beszállítók csak később juthattak hozzá a pénzükhöz még abban az esetben is, amikor az adatok stimmeltek.

A furcsaságok azonban itt nem értek véget, mert még a kifizetésekkel is sok probléma adódott. Az egyes intézmények az éves finanszírozásukat tizenkét részre bontva, vagyis havonta kapják meg. Most, amikor az adósságrendezés zajlott, volt olyan kórház, amelyhez a konszolidációs összeg tizenketted része érkezett csak meg, mert a fenntartó megszokta azt a gyakorlatot, hogy az éves finanszírozási összeg tizenketted részével kell számolnia havonta.

Végül a kórháznak szólnia kellett, hogy itt adósságkonszolidációról van szó, így utólag kellett korrigálni az átutalást.

Az orvostechnikusok főtitkára olyan esetről is hallott, amikor a kórház megkapta a konszolidációs pénzt, de mivel köztartozásuk volt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonnal inkasszálta az összeget. Ezért kérni kellett az adóhivataltól, hogy mivel itt céltámogatásról van szó, utalják vissza az adott összeget.

„Ezek mind-mind arra utalnak, hogy mégis csak jobb lett volna egységes eljárással intézni az adósságrendezést, nem pedig az intézményekre bízni, hogy egyedül boldoguljanak a feladattal” – tette hozzá Rásky László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.