Az olaszok még zúgnak, a spanyolok már magukhoz tértek

Nem sok kell ahhoz, hogy az európai lakásárak ismét mindenütt emelkedjenek.

SzE
2015. 07. 16. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyelőtt a legnagyobb áremelkedés még Írországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Németországban történt, míg a legnagyobb esésre Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában került sor. A kép tavaly jelentősen átrendeződött, a korábbi csökkenésből több államban növekvésre váltottak a lakásárak. Például Portugália és Hollandia is elérte a mélypontot, aztán felívelő szakasz vette kezdetét. Ugyanakkor a legkorábban növekedésnek indulók közül egyesek ismét a negatív irányba fordultak. Ezek közé tartozik az Egyesült Királyság. Mellette Németország is közel járhat egy trendfordulóhoz, lévén a korábban kimagasló lakásárfelfutásuk visszaesett – derül ki az FHB európai lakáspiaci elemzéséből.

Olaszországban az ingatlanárak tovább estek, 2008 óta több mint 14 százalékkal kerülnek kevesebbe a lakások. A csökkenés mértéke viszont lassulni látszik, várhatóan ez a piac így közelít az aljához.

Franciaországban az árak szintén tovább estek tavaly, az év végén 2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az otthonokért, mint egy évvel korábban. Lengyelországban 2013 év végén több mint 10 százalékkal többet kellett fizetni átlagosan az otthonokért, a tavalyi év elején azonban az árak esésbe kezdtek. Így év végén valamivel kevesebb, mint 6 százalék volt az árzsugorodás mértéke. A tavalyi év utolsó három hónapjában az árak újra emelkedtek, december végén 2,7 százalékkal kellett átlagosan többet fizetni, mint szeptember végén.

Pozitív hírek érkeztek Spanyolországból is, mely a 2008-ban kirobbant gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese volt. A jelentős lakáspiaci boom után zuhantak a lakásárak, így 2008 közepe óta a lakóingatlanok ára több mint 30 százalékot csökkent 2014 harmadik negyedévéig. Az áresés fokozatosan mérséklődött, 2013 végén még több mint 4 százalékkal értek kevesebbet átlagosan az otthonok, mint egy évvel korábban, viszont 2014 első 9 hónapjában már csak 0,7 százalékkal csökkentek az árak. Bár emiatt az árak alacsonyabb szinten álltak decemberben, mint egy évvel korábban, az ország azonban mégis túl lehet a trendfordulón, mert a tavalyi utolsó negyedévben a lakásárak enyhén növekedtek, amire évek óta nem volt példa.

Portugáliában is kezd magához térni a piac, az ingatlanárak több mint 2 százalékkal magasabbak voltak már 2014 végén, mint egy évvel korábban.

A trendfordulón túljutó országok sorába tartozik hazánk is: nálunk 2014 második negyedévétől indultak növekedésnek a lakásárak. Az FHB elemzése szerint 2014 márciusához képest december végéig 7 százalékkal drágultak átlagosan a lakóingatlanok.

Írországban a válság kirobbanása óta tartó lakásárzuhanás véget ért, az árak növekedésnek indultak 2013-ban. 2014-ben ez a folyamat nemcsak hogy folytatódott, de az áremelkedés jelentősen erősödött is. 2015 márciusában az egy évvel korábbi szinthez képest 16,8 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan a lakóingatlanokért.

Az áremelkedés motorja továbbra is Dublin, ahol a márciusi éves növekedés 22,8 százalékos volt, így már sorozatban a 11. hónapban haladta meg a 20 százalékot.

Svédországban az árak továbbra is szárnyaltak tavaly, hiszen 2013-hoz képest 7 százalékkal emelkedtek, míg 2015 első negyedévében 9 százalékkal kellett többet fizetni az ingatlanokért, mint tavaly. A fenti növekedésnek köszönhetően 2007 vége óta már több mint 44 százalékkal kerülnek többe a svéd otthonok.

Az Egyesült Királyságban huzamosabb ideje élesen emelkedtek az árak, de ez a trend most megtörni látszik. Összességében a lakásárak 7,24 százalékkal nőttek 2014 decemberére az egy évvel korábbiról, ami így elmaradt a 2013 és 2012 decembere között regisztrált 8,4 százalékos emelkedéstől. Az ország ingatlanpiaca ugyanakkor meglehetősen vegyes képet mutat, míg az Egyesült Királyság nagy részén emelkednek az átlagárak, addig Londonban csökkennek.

Fordulat látszik a korábban nagymértékű lakóingatlan-áremelkedést átélő Ausztriában is. 2004 elejétől 2014 második negyedévéig az ország egészét tekintve csaknem 70 százalékkal növekedtek nominálisan az árak, de előbb a növekedés mértéke lassult le jelentősen, majd az év utolsó két negyedévében az árak finoman mérséklődni kezdtek, 1,2, illetve 0,5 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző negyedévhez képest.

Németországban a lakásárak emelkedése szorosan összefügg az egyre növekvő bérleti díjakkal. Ez utóbbiak magas szintje miatt vezették be Berlinben a bérlakásprogramot, amelynek értelmében maximálták az ingatlanokért kérhető bérleti díjak nagyságát, ami hűtötte a lakások adásvételi piacát is. Az árak az országban ugyan továbbra is nőnek, de a növekedés üteme lassul. Míg 2011-ben és 2012-ben a lakóingatlanok árai 4, illetve 5 százalékos, meglehetősen nagymértékű emelkedést mutattak, addig 2013 végén már csak 1,5 százalékkal kellett többet fizetni az otthonokért, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.