Idén 140-150 ezer magyar lakás cserélhet gazdát

Egyre több otthon kel el, áruk mindenhol közelíti a hét évvel korábbit.

SzE
2015. 04. 08. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első negyedévben több mint 32 ezer lakás cserélt gazdát hazánkban, ami jóval túlszárnyalja a tavalyi 21 és a tavalyelőtti 18 ezres értéket. Figyelembe véve hogy a piac szezonális – tavasszal és nyáron pedig több ingatlant adnak el –, könnyen lehet, hogy válság utáni rekordév lesz az idei: a becslések szerint év végéig összesen 140-150 ezer otthont adhatnak el, amire jó ideje nem volt példa.

A Duna House friss elemzése szerint az árak is emelkedni kezdtek, az első negyedévben minden megyében többéves csúcsot döntöttek. Ha az országos átlagot nézzük, elmondható, hogy a lakások már a válság előtti értékükhöz közeli szinten adhatók el. Sőt: Kelet-Magyarországon ma már újra annyit ér egy ingatlan, mint ért 2009-ben. A fővárosban még jobb a helyzet: ott az otthonokat már típustól függetlenül drágábban lehet eladni, mint lehetett 2008 első negyedévében. Tehát még a válság beköszöntét megelőzően.

Az ország egészét tekintve az idei első negyedévben Közép-Magyarországon vették a legdrágábban a panellakásokat: ebben a régióban négyzetméterükért átlagosan 194 ezer forintot adtak a vevők. A Nyugat-Dunántúlon szintén magasabb áron cseréltek gazdát ezek az ingatlanok: itt az eladók átlagosan 172 ezer forintot kértek egy négyzetméterért, ugyanez Észak-Magyarországon 108 ezer forint, míg Dél-Budán és Észak-Pesten átlagosan 260-270 ezer forint volt.

A megvásárolt téglaépítésű lakások négyzetméterára szintén Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, mintegy 259 ezer forint. Észak-Magyarországon ennek kevesebb mint feléért, 125 ezer forintért cserélt gazdát négyzetméterük. A vidéki lakásokat az Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon vették a legmagasabb, átlagosan 185-190 ezer forintos négyzetméteráron. Budapesten Észak-Budán fizették a legtöbbet a téglalakásokért: átlagosan mintegy 382 ezer forintot adtak négyzetméterükért. A szűken vett belvárosban 317 ezer forintot ért a téglalakások négyzetmétere, míg Észak-Pesten és Dél-Budán 260-270 ezer, Dél-Pesten pedig 236 ezer forintot lehetett elkérni.

Azok, akik idén márciusban a fővárosban vettek lakást, 35 százalékban befektetési szándékból tették. Az e célból vásárlók többsége 20 millió forint körüli összeget költött nagyjából 65 négyzetméteres ingatlanokra. Minden negyedik vevő első lakását szerezte meg: az általuk vásárolt ingatlanok átlagosan 17 millió forintba kerültek és 53 négyzetméter körüliek voltak.

Vidéken a többség azért vett lakást, mert nagyobba költözött: a vevők 28 százaléka közülük került ki, de közel ekkora arányban vásároltak befektetők is. Utóbbiak 10,5 millió fölött kerestek nagyjából 70 négyzetméteres otthonokat. Itt a vásárlók közül minden negyedik első lakását vette meg, nagy átlagban 9,5 milliót költve egy 70 négyzetméter körüli ingatlanra.

A fővárosi eladók 37 százaléka úgy nyilatkozott úgy, hogy nagyobb ingatlant tervez vásárolni. Ők átlagosan 50 négyzetméter körüli lakásaiktól váltak meg 14 millió forintos átlagáron. Az eladók további 22-22 százaléka örökölt ingatlant adott el, illetve kisebb lakásba menne. Elkezdett növekedni a végtörlesztés miatt eladók aránya: a banki elszámoltatás következtében arányuk márciusban már 5 százalékos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.