Csak jövőre szabhatják át a Szép-kártyát

A módosításoknál fontos szempont lehet a magyar kisvállalkozók védelme a multikkal szemben.

Gyöngyösi Balázs
2015. 07. 07. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobb lenne nem év közben változtatni a Szép-kártya elfogadóhelyeinek körén, hiszen a munkavállalók is arról döntöttek az év elején, hogy az esztendő további részében milyen arányban osztják fel a rendelkezésre álló összeget szálláshely, vendéglátás és szabadidő között – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke. Niklai Ákos ugyanakkor emlékeztetett, hogy a 2010-es kormányváltás után bevezetett kártya eredeti célja az üdülési csekk kiváltása volt egy rekreációs kártya bevezetésével. Jelenlegi formájában hosszas szakmai vita után született meg a három zsebre épülő szolgáltatás, a döntéshozók akkor kevéssé vették figyelembe a turisztikai szakma véleményét. Az MSZÉSZ első embere kiemelte, tavaly a szállodák belföldi forgalmának 20-25 százalékát fedte le a Szép-kártya, ami mintegy 15 százalékkal maradt el az üdülési csekk 2010-es eredményétől.

Niklai szerint nincs szó szállodalobbiról: Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési államtitkára két héttel ezelőtt egy szakmai kerekasztal-megbeszélésen tett említést arról, hogy megszüntetnék a Szép-kártya elfogadását a gyorséttermekben. A tárcának is szemet szúrhatott, hogy az eredetileg turizmusra és rekreációra szánt kártya 60-65 százalékát a vendéglátás viszi el. Niklai Ákos jelezte, a szövetség partner lenne az NGM-mel egy konzultációra annak érdekében, hogy megtalálják a belföldi pihenés, nyaralás bővítésének eszközeit. Megemlítette, hogy a felvetés nemcsak a gyorséttermeket, hanem a mikro- és kisvállalkozásként működő vendéglőket is sújtaná.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint viszont nem a szállodák zsebéből hiányzik a vendéglátósok pluszbevétele, és a vendégekre kell bízni, ki mire költi a kafetériakeretét. Kovács László lapunknak úgy nyilatkozott, a tendencia mögött az áll, kevesen tehetik meg, hogy nyaralással egybekötve költsenek étkezésre. Úgy látja, ha már a tervezett módosítást megteszi a kabinet, célszerű konkrétan elkülöníteni a vendéglátó-ipari egységeket, mert a TEÁOR-szám alapján egy multinacionális vállalat tevékenysége is eshet abba a körbe, mint egy hazai mikro- vagy kisvállalkozásé, például egy magyar család által üzemeltetett önkiszolgáló étteremé. Ha ezt nem tisztázzák a rendszer megváltoztatásakor, akkor jó néhányan lehúzhatják a rolót, holott több ezer ember megélhetéséről van szó. Kovács szerint itt is világos a kormányzati szándék: gátat építeni a multik térnyerésének útjába. Úgy látja, a változásoknak nem most van itt az ideje, hanem leghamarabb a jövő évtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.