Görög válság: a németek grexitet akarnak

„A legádázabb ellenségem az államadósság-válság, amely tönkreteszi a hazánkat” – mondta Janisz Varufakisz.

MTI
2015. 07. 24. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janisz Varufakisz a július elején bejelentett lemondása előtti hónapokról – amikor az athéni vezetés folyamatosan tárgyalt a második mentőprogram lezárásáról – azt mondta, hogy ugyan ő maga is követett el hibákat, de nem ezért nem sikerült a Görögország „tiszteletén” alapuló megegyezés a nemzetközi hitelezőkkel, hanem azért, mert tárgyalópartnereik egyszerűen „nem szándékoztak Görögország méltóságát tiszteletben tartó megállapodást kötni”. Július közepén – Varufakisz távozása után – aztán az athéni kormány végül egy új mentőprogram feltételeiről állapodott meg az euróövezeti társországokkal, és a tárgyalásokon felmerült a grexit lehetősége. Az utóbbi években nem először fordult ez elő, Görögország 2012 nyarán is majdnem kisodródott a valutaunióból – mondta a volt görög pénzügyminiszter.

„Olyan erők tevékenykednek, amelyek grexitet akarnak, és dr. Schäuble (Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter) talán az egyik legjelentősebb közülük. Számukra a grexit eszköz arra, hogy sakkban tartsanak más büszke nemzeteket” – mondta Janisz Varufakisz. Ugyanakkor mégsem ezeket az erőket és nem a német pénzügyminisztert tekinti a legnagyobb ellenségének – tette hozzá. „A legádázabb ellenségem az államadósság-válság, amely tönkreteszi a hazánkat, és ellehetetleníti a tartozások törlesztését Németországgal szemben is” – hangsúlyozta.

A radikális baloldali Sziriza politikusa annak ellenére mondott le július elején, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről rendezett népszavazás. Váratlan lépéséről Varufakisz a ZDF-nek azt mondta, hogy a hitelezőkkel tárgyaló csoport tagjai, köztük Alexisz Ciprasz kormányfő a népszavazás „egyértelmű és nagyszerű eredményét” nem annak lehetőségeként értelmezték, hogy meg lehet erősíteni a hitelező „intézményekkel szemben elfoglalt határozott tárgyalási pozíciót”. Ezért pedig „leginkább azzal tudtam segíteni miniszterelnökömnek, hogy távozok” – mondta a volt miniszter. Hangsúlyozta, hogy kiáll a harmadik mentőprogram feltételéül támasztott intézkedések miatt megosztottá vált Sziriza egysége mellett. „Nem fűződik érdekem nagyszerű pártunk szakadásához, és egyáltalán nem fordultam szembe Ciprasszal” – szögezte le Janisz Varufakisz.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az eddig ismert aktivitási adatokból arra lehet következtetni, hogy Magyarország és a szélesebb közép-európai térség gazdaságai valószínűleg komolyabb növekedési járványhatás nélkül átvészelték a görög adósságválság legutóbbi fellángolását. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja pénteken ismertetett havi helyzetértékelésében közölte: az általa alkalmazott aktivitás- és növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) azt valószínűsíti, hogy a magyar hazai össztermék a második negyedévben 3 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben. Jóllehet ez elmarad az első negyedévi éves ütemtől, de továbbra is robusztus növekedési lendületet jelent – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A görög kormány pénteken némileg tovább enyhített a hónap eleje óta érvényben lévő szigorú tőkekorlátozáson, mostantól több pénzt engedélyez átutalni a cégeknek importszámláik rendezésére. A jegybank bejelentése szerint a cégek az eddigi 50 ezer euró helyett 100 ezer eurót utalhatnak át külföldre importszámláik kiegyenlítésére a kereskedelmi bankokon keresztül. A 100 ezer eurót meghaladó kérelmekről a pénzügyminisztérium dönt.

A jegybank illetékesei pénteken azt mondták, hogy az új intézkedéssel az importügyleteknek már csupán 25-30 százalékáról kell a pénzügyminisztériumnak döntenie. A görög kereskedelmi és iparkamara egyik illetékese ugyancsak pénteken azt mondta, hogy a három héten át tartó kényszerű bankszünet a görög piacnak 3 milliárd euró veszteséget okozott. Évi mintegy 40 milliárd eurónyi a görög gazdaság importigénye, azaz napi közel 130 millió euróra van szükség, de ennek az összegnek csak egy részéhez lehetett hozzájutni az elmúlt négy hétben a tőkekorlátozás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.