Hazánk számára is fontos projektekről született megállapodás

Az elfogadott dokumentum kifejezetten egybevág Magyarország energiabiztonsági érdekeivel.

MTI
2015. 07. 10. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy az egyik a cseppfolyósítottgáz-terminál (LNG) megépítése a horvátországi Krk szigetén, amelynek kapcsán Magyarország felajánlotta segítségét és együttműködését.

A második projekt, vagyis a magyar–horvát interkonnektor kétirányúsítása kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „most vagyunk a legközelebb” a beruházás megvalósulásához. „Azt, hogy Zágráb kérvényt adott be az Európai Bizottsághoz a projekt időbeli eltolásáért, barátságtalan lépésnek tartjuk, és reméljük, Brüsszel ezt nem engedélyezi” – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: egyeztetett Amos Hochsteinnel, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi különmegbízottjával, aki nagyon támogatja a projektet. Amerikai oldalról felmerült az úgynevezett „lebegő” terminál létrehozása, amely a hagyományosnál olcsóbb, gyorsabban kivitelezhető, az azonban Horvátországon múlik, milyen döntést hoz – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: Magyarország bármelyik megoldásban érdekelt.

A harmadik projekt a magyar–román interkonnektor kétirányúsítása, melynek kapcsán Szijjártó Péter azt mondta, hosszú távon 4,4 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitást tehet lehetővé Magyarország irányába.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: az érintett országok energiaügyi miniszterei egy hét projektből tartalmazó listát fogadtak el pénteken, amelyeket a legrövidebb időn belül, európai uniós támogatással kell megvalósítani. Leszögezte, hogy az elfogadott dokumentum kifejezetten egybevág Magyarország energiabiztonsági érdekeivel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Közép-Európában megvalósuljanak azok a beruházások, amelyek nyomán elkerülhető, hogy a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerüljön a térség energiabiztonság szempontjából. Ezért van szükség a közép-európai országok közötti interkonnektorok megépítését és kétirányúsítását lefedő beruházáscsoportra, illetve egy Törökországot Közép-Európával összekötő stratégiai gázvezeték megépítésére, valamint a horvátországi LNG-terminálra.

Emlékeztetett arra, hogy az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői június közepén írtak alá megállapodást az Északi Áramlat földgázvezeték kapacitásának megduplázásáról, illetve épül a déli gázfolyosó, Törökországot, Görögországot és Olaszországot összekötve. Mindennek következtében könnyen előfordulhat – mondta Szijjártó Péter –, hogy két olyan nagy kapacitású vezeték jön létre, amely Közép-Európát elkerüli, és így még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza.

A Törökországot Közép-Európával összekötő gázvezeték terve kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, jelenleg több versengő projekt van, amelyekben Magyarország is részt vesz. Példaként említette a Tesla-projektet, amely Görögországon, Macedónián, Szerbián keresztül szállítaná a gázt Magyarországra, valamint az Eastring-projektet, amely Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián haladna keresztül.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a közép- és dél-európai országok energiaügyi miniszterei Budapesten tartják következő ülésüket, ez pedig aláhúzza Magyarország speciális energiabiztonsági helyzetét.

Tizenöt közép-, illetve délkelet-európai ország megállapodott abban, hogy egyesítik erőfeszítéseiket a földgáz-infrastruktúrák közötti, még hiányzó kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítása érdekében – közölte Brüsszelben az Európai Bizottság.

Az erről szóló egyetértési megállapodást pénteken írták alá a horvátországi Dubrovnikban energiaügyi miniszteri, illetve a minisztereket képviselő tárcaszinten. A közép- és délkelet-európai régió 15 országa abban állapodott meg, hogy leküzdik azokat a technikai és szabályozási akadályokat, amelyek hátráltatják a térségben az ellátás biztonságát, illetve a teljes mértékben integrált és versenyképes energiapiac kialakulását.

A szóban forgó 15 együttműködő ország Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Görögország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Közülük Bosznia-Hercegovina és Moldova a későbbiek során fogja aláírni a dokumentumokat, de a megállapodás kidolgozásában szintén részt vett.

A megállapodás – olvasható az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény közleményében – megnyitja az utat az európai energiapiacok szorosabb integrációja előtt, valamint a stabil szabályozási és piaci keret létrehozásán keresztül „hozzá fog járulni a beruházási környezet fejlesztéséhez”.

Brüsszeli megítélés szerint a stabil és alkalmazkodóképes, előretekintő éghajlatpolitikát folytató energiaunió létrehozásának előfeltétele a megfelelően összekapcsolt uniós energiapiac, ahol biztosított az energia határokon keresztül történő szabad áramlása, és amely szavatolja, hogy egyetlen tagállam se szigetelődjön el az uniós energiahálózatoktól.

A közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel (CESEC) kapcsolatos közös munka nemcsak új földgázvezetékek építésére, de emellett a már rendelkezésre álló infrastruktúra lehető leghatékonyabb működtetésére is összpontosít, például a kétirányú áramlás lehetővé tétele révén. Az egyetértési megállapodáshoz kapcsolódó cselekvési tervben számos infrastrukturális projekt kiemelt prioritásként szerepel. Ilyen például a transzadriai csővezeték (TAP), a horvátországi LNG terminál, a bulgáriai és romániai evakuálási rendszerek kiépítése, illetve megerősítése, a Görögország és Bulgária, valamint a Szerbia és Bulgária közötti rendszerösszekötők.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint általánosságban véve az infrastrukturális projektek finanszírozása a piaci szereplők feladata, de amennyiben a kellő időben történő végrehajtás megköveteli, a CESEC-országok nem zárkóznak el az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bevonásától sem. Emellett a projektgazdákat is ösztönzik arra, hogy éljenek az új Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtotta lehetőségekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.