Jóval kevesebb lakás épült, több viszont az engedély

Budapesten 15 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban 25 százalékkal nőtt az új lakások száma.

MTI
2015. 07. 31. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint Budapesten 15 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban 25 százalékkal nőtt az új lakások száma. A kiadott újlakás-építési engedélyek száma alapján Budapesten 88 százalékkal több lakás építését engedélyezték, mint egy évvel korábban.

A természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 57, a vállalkozások által építetteké országosan 42, Budapesten 75 százalék. Az építés célját tekintve saját használatra a lakások 54, értékesítésre 45 százaléka épült.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 55-ről 54 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 41-ről 35 százalékra csökkent. Több fővárosi beruházás befejeződésének hatására viszont a lakóparkban épült lakások aránya 2-ről 9 százalékra nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 99 négyzetméter volt, ugyanakkora, mint egy évvel korábban.

A belföldi értékesítési árak 1,1 százalékos csökkenése és az exportárak 2,9 százalékos emelkedése eredőjeként júniusban 1,5 százalékkal magasabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipar belföldi eladási árai éves összehasonlításban 2013 augusztusa óta csökkennek, az exportárak háromhavi csökkenés után májusban kezdtek ismét emelkedni.

Az előző hónappal összehasonlítva az ipar belföldi árai 0,5 százalékkal emelkedtek júniusban az előző havi 1,6 százalékos emelkedés után, míg az exportárak a májusi 2,0 százalékot követően 1,8 százalékkal nőttek. Az első félévben a belföldi árak 3,1 százalékkal csökkentek, az exportárak pedig alig 0,2 százalékkal emelkedtek, így összességében a termelői árak 1,0 százalékkal estek a múlt év azonos időszakához hasonlítva.

Júniusban a feldolgozóipar exportárai átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A járműgyártás kiviteli árai 2,3, a számítástechnikai és elektronikai eszközöké 5,2, a gyógyszereké 5,5, a gépek és berendezések exportára 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az élelmiszerek ára elmaradt az egy évvel korábbitól, júniusban 1,1 százalékkal volt alacsonyabb.

Idén júniusban az euró 6,00 forinttal (1,96 százalékkal), a dollár 53,19 forinttal (23,6 százalékkal) erősebb volt a forinttal szemben, mint egy évvel korában. az első fél év átlagában az euró forintárfolyama alig változott, a dolláré 23,2 százalékkal erősödött.

A belföldi értékesítésben az átlagos csökkenéssel szemben a járműgyártás ára 1,5, a számítástechnikai eszközöké 3,6, a villamos berendezéseké 4,9 százalékkal nőtt, a gyógyszerek termelői ára 3,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban. Az élelmiszerárak 2,0, a gépek és berendezések termelői ára 1,2 százalékkal csökkent.

Összességében a fogyasztási cikkek belföldi termelői ára 0,2 százalékkal volt alacsonyabb júniusban az egy évvel korábbinál, ám ezen belül a tartós fogyasztási cikkek 1,8 százalékkal drágultak. A beruházási javak ára 1,6 százalékkal emelkedett a múlt év közepétől eltelt egy év alatt, az energiatermelő ágazatokban felszámított termelői árak 3,5 százalékkal csökkentek – jelentette a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.