Megalakult az első GMO-mentes egyesület hazánkban

Védjeggyel készülnek.

MTI
2015. 07. 20. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11 tagot számláló egyesület létrejöttét a politikus a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. dabasi székhelyén jelentette be hétfőn.

Már több mint kétmillió aláírást gyűjtött össze az a mozgalom, amelynek célja, hogy az uniós intézmények és tagországok állítsák le a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP), közkeletű megnevezésével az EU–USA szabad kereskedelmi megállapodásról. Portálunk a Stop TTIP mozgalom hazai koordinátorát, Újszászi Györgyit kérdezte a hazánkban is kibontakozófélben lévő ellenállásról.

A parlamenti államtitkár leszögezte: már az alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarország GMO-mentes övezet szeretne lenni, így az EU-ban nem véletlenül hazánk volt a zászlóvivője a kételkedőket is meggyőzni igyekvő mozgalom elindulásának.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország ratifikálta először a GMO-mentességről szóló egyezményt, majd „saját hatáskörben” első lépésként kitiltotta a génmódosított anyagokat a köztermesztésből. „Itt azonban nem állhatunk meg, tovább kell menni; célunk, hogy először a hús, a tej, a tojás, a hal és a méz váljon GMO-mentessé, majd a lehető legtöbb élelmiszer” – húzta alá Nagy István.

Hozzátette: ősztől, de legkésőbb jövő év januárjától védjegy tanúsítja majd a boltok polcain lévő árukon a génmódosítás-mentes minőséget.

Az egyesület elősegíti a magyar mezőgazdaság versenyképességének megteremtését a hazai és exportpiacokon, közreműködik a GMO-mentes élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítésében, s azt is szem előtt tartja, hogy mind több tag és támogató csatlakozzon e törekvéshez – mondta.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kutatóknak, a termelőknek és a forgalmazóknak közös erőfeszítéseket kell tenniük a továbbhaladás érdekében. Példaként hozta fel a génmódosított szója kiváltásának problémáját, mint mondta, e termék cseréje érdekében máris komoly kísérletek folynak. „Új fehérjeprogramot kell hirdetnünk”, s valószínűleg már a feledés homályába merült takarmányozási módszerekre is szükség lesz ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben valóra váljon a GMO-mentesség – hangsúlyozta a politikus.

A GMO-mentes Magyarországért Egyesületet olyan szervezetek, gazdák, illetve természetes személyek alapították, akik a mezőgazdaságból, a mezőgazdaságért élnek – jelentette ki Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. (az egyik alapító cég) vezérigazgatója, aki a „szántóföldtől az asztalig” elvre hivatkozva úgy fogalmazott: a fogyasztóknak alapvető joguk, hogy nyomon követhessék az asztalukra kerülő élelmiszerek útját, s ellenőrizhessék azok génmódosítás-mentességét.

A most alakult egyesület szeretné ezt a jogot garantálni, miközben ellátja tagjai védelmét, s biztosítja a vonatkozó jogszabályok előzetes véleményezését is – tette hozzá.

Koppány György tudományos szakértő egyebek mellett arról beszélt, hogy kutatócsoportok vizsgálják: okoznak-e betegségeket, s ha igen, milyeneket a génmódosított élelmiszerek. Egyes vélemények szerint akár az allergiás vagy a rákos megbetegedések egy része is a „szennyezett” anyagokat tartalmazó élelmiszerekre vezethető vissza – tette hozzá.

Kulik Zoltán, a vendéglátó, s szintén a mozgalom egyik „szülőatyjának” számító Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy a GMO-mentes Magyarországért Egyesület iránt hatalmas az érdeklődés, így egy hónapon belül akár többszörösére is duzzadhat a tagok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.