Nem kell tartani a Fed kamatemelésétől

Magyarországon korlátozott hatásai lehetnek az amerikai jegybank őszre tervezett monetáris szigorításának.

Wiedemann Tamás
2015. 07. 17. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makrogazdaság szempontból az idei év legnagyobb fejleménye az lehet, ha egy évtized után az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ismét emelné az alapkamatot – közölte tegnap publikált legfrissebb elemzésében a PwC. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint az előrejelzések arra mutatnak, hogy 2020-ig az amerikai irányadó ráta a 3,75 százalékot is elérheti. Jelenleg 0-0,25 százalékos sávban van az amerikai alapkamat. Az elemzés szerint ez korlátozottan hathat a tengerentúli háztartásokra, mivel a pénzügyi világválság utáni években az amerikaiak csökkentették hiteltartozásaikat.

Az ingatlantulajdonosok többsége a kamatok emelkedése ellen fix kamatozású megállapodások útján védekezik, emiatt feltételezve a reálbérek további növekedését, a háztartások elkölthető jövedelmére pedig nem lesz hatással egy szigorúbb monetáris politika – közölte a PwC. Az üzleti szféra esetében látható, hogy a pénzügyi válság megváltoztatta a vállalatok tőkeszerkezetét. A vállalatok adóssága 2008 végén a bruttó hazai termék (GDP) 73 százaléka volt, ez azóta 69 százalékra csökkent. Így látszólag a vállalatok kevésbé vannak kitéve a Fed döntéseinek. Sokkal inkább a dollár erősödése hathat rájuk, ami kedvezőtlen az exportnak, hiszen így a helyi termékek és szolgáltatások drágábbak lesznek a külföldi piacokon.

Magyarország esetében korlátozott hatása lehet, a Fed monetáris szigorításának. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint jelenleg ultralaza monetáris politika érvényesül globális szinten, az alapkamatok rekordalacsony szinten vannak, miközben nagy a likviditás a pénzpiacokon. – A gazdaság motorja a legtöbb térségben ismét beindult, és kezd az infláció is magára találni – tette hozzá. Balatoni András szerint a Fed első néhány kamatemelése után a ráta továbbra is alacsony szintnek számítana, ami még mindig nem gátolja a hazai laza monetáris politikát.

– A fejlett piacok jegybankjaira egyébként is az a jellemző, hogy kiszámítható módon, apró lépések sorozatával emelnek a kamatszinteken. Ha viszont a gazdaság érdeke úgy kívánja, nagyobb mértékben hajlandók a kamatot csökkenteni – mondta az elemző. Megjegyezte azt is, hogy Magyarországon éppen ellentétes hatás érvényesül, ugyanis a negatív nemzetközi események hatására a magyar jegybank már többször drasztikus mértékben emelt a kamaton, miközben a ráta vágása több apró lépésben valósult meg. Itt azonban változás lehet a következő időszakban, és a magyar monetáris politika a fejlett piacokhoz hasonlóan járhat el a jövőben az alapkamat változtatásával.

Magyarország külső sérülékenységével kapcsolatban két fontos javulás figyelhető meg. – A lakossági devizahitelek forintosításával csökkent a hazai valuta árfolyamgyengülésével járó belső kockázat. A kis és közepes cégek esetében ugyanezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának első fázisa enyhítette – hangsúlyozta Balatoni András. Az elemző emellett megjegyezte, hogy a hazai államadósság kezelésében is látszanak a kormányzati eredmények, miután az önfinanszírozási modell hatására nő a belföldi szereplők részaránya a finanszírozásban.

– A lakosság egyre nagyobb mértékben vásárol magyar állampapírokat, miközben a jegybanki szabályok változásával a hazai intézményi szereplők, a bankok is folyamatosan növelik kötvényállományukat – mondta. Az elemző a Fed esetleges kamatemelésével kapcsolatban megjegyezte: nem lesz drasztikus hatással a magyar állampapírpiacra, viszont érdemes lesz arra készülni, hogy a külső sokkok a forint árfolyamváltozásában fognak nagyobb mértékben lecsapódni. – A devizahitelek forintosítása és az államadósság szerkezetének megváltozása miatt ez nem is akkora baj. A forint árfolyama ugyanakkor hektikusabban változhat a jövőben, a kiszámíthatatlanság azonban okozhat némi kellemetlenséget – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.