Nincs hatással a tőzsdekrízis a kínai gazdaságra

A Moody’s adatai szerint csekély hatással van a kínai gazdaságra a június–júliusi tőzsdekrízis.

FB
2015. 07. 16. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők nagyjából egyetértettek abban, hogy a véget érő kínai tőzsdekrízis a reálgazdaságra csekély hatással lehet. Matura Tamás Kína-szakértő, az ESSCA School of Management oktatója az MNO-nak adott keddi interjújában ezt mondta:

Tény, hogy a reálgazdaságot ez nem nagyon érintheti, amennyiben nem gyűrűzik tovább, mert a tőzsdék kisebb szerepet játszanak a kínai gazdaságban, és sokkal kevésbé vannak összekötve azzal, mint például az Egyesült Államokban. Olyan hatása viszont lehet, hogy a nagy veszteségek miatt az átlagemberek amúgy is alacsony fogyasztása csökkenhet. A kínaiak szeretnének átállni az exportorientált gazdasági modellről a belső fogyasztáson alapulóra, ezt nehezítheti a tőzsdeválság.

Csütörtökön a Moody’s pénzügyi kutató, elemző és hitelminősítő is megerősítette ezeket a véleményeket. Egy jelentésben a kínai gazdasági növekedést 6,5-7,5 százalék közé lőtték be, ez megegyezik a részvénypiaci zavarokat megelőző prognózissal – írja a kínai állami hírszolgálat, a Hszinhua. A Moody’s ázsiai és csendes-óceáni részlegének vezetője, Michael Taylor szerint a tőzsdekrízisnek nincs komoly hatása a reálgazdaságra – sem közvetlenül, sem közvetetten, tehát a fogyasztás csökkenésével sem. Ugyanakkor a krízis hosszú távú fennmaradásának már lehetnek negatív hatásai a cég szerint.

A jelentés az után látott napvilágot, hogy Kína közzétette második negyedéves gazdasági növekedésének mértékét. A különböző intézetek átlagosan 6,9 százalékos növekedést vártak, ehhez képest egy tizeddel jobb, 7 százalékos volt az adat a második negyedévben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.