Orosz segítséggel mentették volna a görögöket

Az Egyesült Államok Görögország megmentése kapcsán is lehallgatta Németországot.

FB
2015. 07. 02. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011-ben azon agyalt a német kormány, hogy orosz segítséggel húzná ki a csávából Görögországot – ám ez soha nem derült volna ki, ha nincs az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatása. A nagyszabású német lehallgatás – amely során két évtizeden át hetven számot figyeltek – részeként figyelték a görög megoldásról szóló beszélgetéseket is – írja a Wikileaks szivárogtatása nyomán az Eurológus. Két jelentésre derült fény.

Az egyikben Angela Merkel német kancellár és asszisztense arról egyeztetett, milyen ellentétek vannak a kormányon belül, emellett a francia vezetők és a a trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) álláspontja is szóba került. A görög válság megoldása kapcsán két opció merült fel Merkelnél: a hajvágás és transzferunió. Előbbi alatt azt értette, hogy el kell engedni a tartozás egy részét, utóbbi alatt pedig azt, hogy az euróövezetnek létre kell hozni egy közös kasszát, amely kiegyenlíti a különbségeket. Végül mindkét opció megvalósult, a görögök mégsem kecmeregtek ki az adósságspirálból.

Egy másik jelentés azt taglalja, hogy Merkel EU-ügyi főtanácsadója, Nikolaus Meyer-Landrut túl kockázatosnak ítélte, hogy európai államok adjanak kölcsönt a görögöknek. Ehelyett egy olyan IMF-alap létrehozását javasolta, amelybe az akkor még hasító BRICS-országok (azaz Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) lapátolt volna komoly összegeket. A jelentés érdekessége, hogy az amerikaiak a brit hírszerzéstől szereztek tudomást Meyer-Landrut javaslatáról. Az amerikaiak – akiknek nem véletlenül fontos a britek uniós tagsága – végül közbeléptek a javaslat külpolitikai veszélyei miatt.

Azóta kipattant egy botrány, amelynek hozományaként Merkel telefonját – állítólag – már nem zargatják az amerikaiak, de attól még mindig nagyon félnek, hogy a széthulló Görögország Putyin kezei közé kerül – írja az Eurológus. A görög helyzetről itt olvashat bővebben. Az USA lehallgatásairól legutóbb az derült ki, hogy francia államfőket és gazdasági vezetőket is megfigyeltek.

Már különösebb megrázkódtatást sem okozott Berlinben az újabb lehallgatási botrány: „Az ember már iróniával viszonyul az ilyen hírekhez” – nyilatkozta csütörtökön Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter. Mindenesetre a miniszter szavaiból kitűnt, hogy ennél súlyosabbnak ítéli azokat a legújabb információkat, amelyek szerint a már hírhedtté vált amerikai ügynökség nem csupán a kancellár telefonjait hallgatta le, hanem a német pénzügy-, illetve kereskedelempolitika irányait próbálta sajátos módon kifürkészni. A listán a miniszterek telefon- és faxszáma is szerepelt, köztük Sigmar Gabriel gazdasági miniszteré is.

 

Sigmar Gabriel csütörtöki, az ARD közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában azt hangoztatta: különösen veszélyesnek tartja, hogy az NSA a német gazdaság után kémkedett. „Minisztériumom mindent megtesz azért, hogy a német vállalatokat megvédje a gazdasági kémkedéstől, ezért különösen súlyosnak tartom a dolgot” – jelentette ki többek között a miniszter. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.