Pénzügyi válságok sorozata az egész görög történelem

A helléneknek eddig minden bő esztendőre hét szűk jutott.

VZ
2015. 07. 02. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági szakportál cikkében Carmen Reinhart és Kenneth Rogoff közgazdász munkáját mutatták be, akik – korábbi szakkönyvükre alapozva – az ország 1829-es (újra)alapításától kezdve 2010-ig vették górcső alá Athén pénzügyi történetét annak apropóján, hogy kedden éjfélkor Görögország hivatalosan is az első olyan fejlett állam lett, amely nem tudott fizetni az IMF-nek.

A cikkből és az ábrából elég világosan kiderül, hogy a helléneknek ez alatt a 181 év alatt mindössze húsz-harminc olyan jutott, amelynek során nem küzdöttek valamilyen pénzügyi válsággal – és ez is jobbára csak a századforduló környékén, illetve a világháborút közvetlenül megelőző évtizedekben volt így.

Bankválság: Amikor csak a kormány tudja megmenteni a különböző folyamatok miatt csődközelbe került pénzintézeteket.

Külső és belső szuverén adósságválság: Amikor egy állam nem tudja fizetni a külföldi vagy belföldi hitelezőket, a kibocsátott államkötvények tulajdonosait.

Tőzsdekrach: Nagymértékű pánikszerű részvényeladási hullám a tőzsdén.

Inflációs krízis: 20 százalék fölötti éves infláció.

Valutaválság: Amikor egy ország valutája évi 15 százalékot gyengül az amerikai dollárhoz, vagy hasonló meghatározó valutához képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.