Térképen a hazai lakások kora

Az épülő lakások száma a válság előtti szinten áll, a rendszerváltás előtthöz képest elképesztő a lemaradás. Lássuk, hol milyen állapotok uralkodnak!

SzE
2015. 07. 28. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi lakásállomány elöregedőben van, az átlaglakás közel ötven éve épült. Nem biztató jel az sem, hogy az elmúlt években a kiadott új építési engedélyek száma történelmi mélyponton volt. A csökkenés 2014-ben megállni látszott, 2015 első negyedévében pedig már 44 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest. Viszont a kiindulópont nagyon alacsonyan volt, az emelkedés csak ahhoz képest jelentős.

Az ország egyes régiói között nagy az eltérés. Negyven év körüli átlaggal Budapest agglomerációjában, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legfiatalabb a lakásállomány, Tolna, Békés és Nógrád megyében pedig a legidősebb, 50 év feletti átlaggal – derül ki az Otthontérkép elemzéséből. Az átlagok közötti tíz év különbség elsőre nem tűnik soknak, de ha a helyzetet közelebbről vizsgáljuk, már azt látjuk, hogy a kistérségek közötti eltérések jóval jelentősebbek.

A lakások korával az ingatlanárak erősen összefüggnek, de nem mindenhol ugyanúgy. A legerősebb kapcsolatot Pest megyében lehet mérni. Itt fejlettebb területeken közel 10 százalékkal drágábbak az új ingatlanok, viszont négyzetméteráruk is közel 40 ezer forinttal magasabb a régebbiekénél – mondja Fodor Szabolcs, az Otthontérkép elemzője.

Országosan a legfiatalabb lakásállománnyal rendelkező tíz régió közül hat Pest megyében, méghozzá a budapesti agglomerációban helyezkedik el. A pálmát a veresegyházi kistérség viszi, ahol 1990 után épült az ingatlanok csaknem fele, s Érd és Dunakeszi környezetében is 35-40 százalékos ez az arány. Az újonnan épült hajlékok nagy számának köszönhető, hogy a siófoki és hévízi kistérség is az első tízbe került. Magyarország keleti részéről felfért a listára Hajdúszoboszló és Nyíregyháza környéke.

A legidősebb lakásokat a Bács-Kiskun megyei bácsalmási kistérségben találjuk, ahol nagyjából fordított a helyzet, mint a szerencsésebb mutatókkal büszkélkedő helyeken: a térség lakóingatlanjainak mintegy fele a második világháborút megelőzően épült, és mindössze 4,5 százalékát húzták föl 1990 után. Baranya megye három kistérséget adott a legidősebb lakásállománnyal rendelkező tízes listához, Békés, Csongrád, Tolna, Vas, Somogy és Veszprém megye pedig egyet-egyet „delegált”.

Budapest a lakások korának szempontjából igazi kétarcú város: egyes részein egymást érik a száz évnél is idősebb épületek, miközben például a Corvin-negyedben vagy a Marina-parton jelenleg is készülnek a modern társasházak.

A legidősebb állomány a belvárosi területen, az első, az ötödik, a hatodik és a hetedik kerületben található, a külső részek felé haladva csökken az átlagos kor. A legtöbb új építés a kilencedik, a tizenharmadik, a tizenegyedik és a tizennegyedik kerületben valósul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.