5,7 százalékkal nőttek a beruházások

Az ipari termelői árak 0,3 százalékkal voltak magasabbak.

MTI
2015. 08. 31. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építési beruházások 10,1, a gépberuházások 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A beruházások negyedét adó feldolgozóiparban 7,1 százalékkal, az építőiparban 5,5, míg a mezőgazdaságban 28,8 százalékkal csökkentek a beruházások a tavalyi második negyedévvel összevetve. A feldolgozóipari beruházások visszaesésében szerepet játszott az egy évvel korábbi magas bázis – 25,7 százalékos éves összevetésű növekedés –, illetve az, hogy nagyobb mértékű visszaesés következett be a gyógyszergyártásban, a gumi- és műanyagiparban, valamint a járműgyártásban is.

A szállítás, raktározás terén viszont 44,8 százalékkal nőttek a beruházások a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok, illetve a járműparkok jelentős bővítésének köszönhetően. Az idegenforgalomban és a vendéglátásban 3,8 százalékkal haladták meg a beruházások az egy évvel korábbiakat. A vízellátás, a szennyvíz gyűjtése és kezelése, valamint a hulladékgazdálkodás beruházásai további 25,0 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi magas bázisról is. A villamosenergia-, gáz- és gőzellátás terén 36,5 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi második negyedévvel szemben.

A pénzügyi, biztosítási szolgáltatásokat és ingatlanügyleteket tekintve a fejlesztések 21,7, illetve 1,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. Ezzel szemben a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás területén a beruházásokban 15,3, az oktatásban 21,4 százalékos növekedés volt.

Az év első felében a beruházások volumene 1,7 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét. Itt is a szállítás, raktározás üzletág 27,0, illetve a vízszolgáltatás, szennyvízkezelés 26,3, valamint az energiaszektor 28,4 százalékos növekedése volt meghatározó, míg a feldolgozóipari beruházások 3,5, az építőipari beruházások 4,2, a mezőgazdasági beruházások 21,7 százalékkal elmaradtak a tavalyi első félévitől.

Júliusban az ipari termelői árak 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző havi 1,5 százalékos csökkenés után. A belföldi értékesítési árak 1,8 százalékkal csökkentek, az exportárak 1,5 százalékkal emelkedtek.

A forint egy év alatt az euróval szemben 0,6, a dollárral szemben viszont 23,8 százalékkal értékelődött le júliusig.

Az év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 2,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,4 százalékkal emelkedett, ami összességében az ipari termelői árak 0,8 százalékos csökkenését okozta a múlt év január–júliusihoz képest.

Belföldön az élelmiszeripar termelői árai 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly júliusban, a számítástechnikai eszközök és a villamos berendezések árai viszont 3,1, illetve 3,5 százalékkal emelkedtek. A gyógyszeripar 2,8, a gumi-, műanyag- és építőanyag-gyártók 3,2 százalékkal tudták növelni az árakat, valamint a járműgyártásban is 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Exportban a járműipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai ágazat viszont 5,1 százalékos éves áremelkedést ért el, és a gépgyártók és a gyógyszergyártók is 5,0, illetve 5,4 százalékkal emelték a forintban számolt áraikat. Az élelmiszerek exportára viszont 1,4 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül júliusban az energia- és tovább felhasználásra termelő (–2,7 százalék), illetve a fogyasztási cikkeket gyártó (–0,3 százalék) ágazatokban csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban (+1,9 százalék) nőttek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.