A Bundestag szerdán szavaz a görög mentőprogramról

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter üdvözölte az új görög mentőprogramról kötött megállapodást.

MTI
2015. 08. 16. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Schäuble szerint a Görögországnak szánt harmadik pénzügyi mentőcsomagról az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki, brüsszeli ülésén kötött megállapodás „vállalható, és megfelel a júliusi euróövezeti csúcson lefektetett elveknek”.

Az athéni vezetéssel ugyan „igen fáradságos” tárgyalásokat kellett folytatni, végül sikerült megértetni, hogy „nem lehet elkerülni a valódi és mélyreható reformokat” – tette hozzá a miniszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva. A nemzetközi hitelezők szigorúan ellenőrzik majd a megállapodás betartását. A „reformokat pontról pontra meg kell valósítani”, és minden további segítség az előírt intézkedések végrehajtásától függ – szögezte le a konzervatív CDU politikusa.

Elégedett a megállapodással a CDU–CSU pártszövetséggel kormányzó SPD is. „A tárgyalásokat professzionálisan és gyorsan zajlottak, és Ciprasz [görög kormányfő] megmutatta, hogy politikai sorsát összeköti Görögország euróövezeti tagságának ügyével” – mondta a Bild am Sonntagnak Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt egyik legtekintélyesebb vezetője.

A holland parlament is augusztus 19-én, szerdán folytat vitát, majd szavaz a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik nagy támogatási csomagról – közölte vasárnap a törvényhozás sajtószolgálata. Holland belpolitikai kommentátorok szerint Mark Rutte jobbközép kormánya a vitában erős ellenállásra számíthat az ellenzék részéről. Feltételezhető ugyanakkor, hogy amennyiben délben a Bundestag – az euróövezet legnagyobb súlyú donorállama nevében – a maga részéről rábólint a görög dossziéra, a hollandok nem gáncsolják el a csomagot.

A pénteki brüsszeli döntés után több euróövezeti tagország parlamentjétől is felhatalmazást kell szerezni a harmadik mentőprogram elindításához. A német alsóház hozzájárulása is szükséges. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke szerdára, augusztus 19-ére rendkívüli ülésre hívta össze a képviselőket, az egyetlen napirendi pont a kormányzat előterjesztése az új görög mentőprogramról.

Az SPD és az ellenzéki Zöldek képviselői várhatóan túlnyomó többségben elfogadják a kormány előterjesztését, vagyis arra szavaznak, hogy a Bundestag adj meg a felhatalmazást a kormánynak a 86 milliárd eurós mentőprogramban való részvételhez. A nagyobbik ellenzéki párt, az SPD-től balra álló A Baloldal – amely az első két mentőprogramot még támogatta – elutasítja a megállapodást arra hivatkozva, hogy túlságosan szigorúak a megszorítások.

A CDU–CSU frakcióban továbbra is elégedetlenség tapasztalható, bár a 311 tagú képviselőcsoport többsége igennel szavaz majd. Július közepén, amikor a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséről kellett dönteni, 60-an nemmel szavaztak, és 5 képviselő tartózkodott, ami minden korábbinál nagyobb elégedetlenséget jelez a görög válság kezelésével kapcsolatban az Angela Merkel vezette konzervatívok soraiban. A voksolás előtt frakcióülésen tartott próbaszavazáson még csak 48-an szavaztak nemmel és 3 képviselő tartózkodott, amikor pedig legutóbb a görög válság kezeléséről szavazott a Bundestag – februárban, amikor a második mentőprogram meghosszabbításáról döntöttek –, a CDU–CSU-frakcióban csupán 29-en szavaztak a kormány indítványa ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.