Csak minden ötödik magyar elégedett

Egy felmérés szerint kivételesen pesszimisták az európai országok polgárai.

Ruzsbaczky Zoltán
2015. 08. 10. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmények megmutatják, hogy a régi uniós tagállamok közül Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban is elégedetlenebbek az emberek a gazdasági helyzettel, mint nálunk, ezeken a helyeken ugyanis mindössze 16, 11 és 10 százalék nyilatkozott pozitívan országa teljesítményéről. Érdekesség, hogy Magyarországon az utóbbi években 2012 ősze jelentette a mélypontot, amikor százból csak 4-5 válaszoló volt elégedett.

A közép-európai régióból rajtunk kívül még a lengyeleket mérték, és 29 százalékkal nem is produkáltak rossz eredményt. Ismert, noha az uniós csatlakozás óta rengetegen távoztak Nyugat-Európába dolgozni, az ország GDP-je 1992 óta minden évben növekedett.

Az Ipsos listájának első helyén Szaúd-Arábia végzett, a dúsgazdag olajexportőr állampolgárainak 91 százaléka van megelégedve az ország gazdasági helyzetével, őket India (82 százalék), Németország (78 százalék), Kína (72 százalék) és Svédország (66 százalék) követi a sorban. Közülük talán Kína helyezése lehet némileg meglepő, mivel a távol-keleti óriás a tőzsdepánik kapcsán az utóbbi évek legnagyobb gazdasági kihívása előtt áll, ez pedig az átlagembereket is érinti, mivel rengeteg ügyfél nem tudott hozzájutni a befektetett pénzéhez. A brazilok bizalma jócskán megcsappant: három éve még 57 százalékuk volt megelégedve, ma már csak 12. A jövő évi, riói olimpiára készülő dél-amerikai óriás évek óta növekedési gondokkal küzd, legutóbb például nyugdíjazott közszolgák kedvezményeit kellett megnyirbálniuk, de még így is egy százalékos GDP-csökkenés várható 2015-re.

Németország harmadik helye talán kevéssé meglepő, ugyanakkor a kétségtelenül erős gazdasággal rendelkező németek kirívóan optimistának tűnnek, európai szinten ugyanis csak 36 százalék értékelte kedvezően a körülményeket. Régiós bontásban ezzel mindössze Latin-Amerikát (25 százalék) előzzük meg. Észak-Amerikában az elégedettek aránya 54 százalék, a BRIC-országokban (vagyis a feltörekvő Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában) 51, a Távol-Keleten 50, a Közép-Keleten és Afrikában 49 százalék. Ha azt nézzük, hogy hol várnak az emberek javulást a következő fél évben, még lehangolóbb a helyzet, Európa ugyanis az utolsó helyen végzett, lévén százból csak 15-en várnak erősödést. Itt az első helyen egyébként a BRIC országok végeztek 40 százalékkal.

Világszinten a megkérdezettek több mint negyven százaléka nyilatkozott hazája teljesítményéről elégedetten, ami a legmagasabb érték 2010 októbere óta, ami jelentheti azt is, hogy az emberek kezdik érezni a válságból történő kilábalást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.