Egy mozdulat miatt pereltek

Több évig húzódó bírósági eljárást veszített el az Apple Németországban.

Wiedemann Tamás
2015. 08. 27. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa bírósági procedúra végére tett pontot kedden a német legfelsőbb bíróság. A testületnek lényegében azt kellett eldöntenie, hogy az érintőképernyős telefonok és táblagépek esetében a billentyűzár feloldását eredményező kézmozdulat technikai szabadalomnak számít-e. Az amerikai Apple számítástechnikai óriásvállalat még 2006-ban jegyeztette be Németországban az általa gyártott okostelefonok esetében a billentyűzár feloldását mint saját szabadalmat. Öt évvel később a szövetségi szabadalmi bíróság törölte a cég ez irányú bejegyzését, mivel egy svéd gyártású mobiltelefonról kiderült, hogy már az iPhone-ok felbukkanása előtt rendelkezett ezzel a technológiával. Az amerikai cég egyébként is csak egyfajta grafikai megjelenítéssel járult hozzá a fejlesztéshez, vagyis egy vonalat helyezett a kijelzőre, amelynek végigsimítása oldja fel a billentyűzárat. A német legfelsőbb bíróság szerint a felhasználók érdekében létrehozott könnyítés nem érinti a technológiát, vagyis a szabadalmi bíróság helyesen járt el az Apple szabadalmi bejegyzésének törlésekor. A testület végül is azt mondta ki, hogy az Apple „találmánya” a felhasználói élményt javítja csupán, emiatt nem számíthat szabadalmi oltalomra.

Az amerikai cég 2011-ben az erősödő konkurenciaharc jegyében a Motorola és a Samsung ellen nyújtott be keresetet. (Érdekesség, hogy az Apple nem a Google-t, az androidos operációs rendszerek tulajdonosát perelte be, hanem a mobiltelefon-gyártó vállalatokat.) A Samsung esetében érthető a konkurenciától való félelem, a Motorola pedig azért került a fókuszba, mert időközben az egyik legnagyobb kínai számítástechnikai cég, a Lenovo tulajdonába került. Az Apple több esetben is bíróságra ment, mivel az általa fejlesztett megjelenítések, például a különböző ikonok, sorra bukkannak fel a versenytársaknál, emiatt több jogi procedúra is folyamatban van a mai napig.

Milliárdos motiváció

Egy, az amerikai tőzsdefelügyelethez a napokban benyújtott dokumentumból kiderült, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 560 ezer részvényt kapott 58 millió dollár értékben. A közlemény szerint idő- és teljesítményalapú bónusz gyanánt ítélték oda neki a részvénycsomagot. Cook egyébként nagyon szorgos részvénygyűjtő, már 121,4 millió dollárnyi, 33 milliárd forintnyi papírt szedett össze. Ez azonban még csak töredéke a kinevezésekor felajánlott bónusz részvénycsomagnak, ha Cook 2021-ig kihúzza a vezérigazgatói székben, akkor addig részletekben összesen 4,76 millió részvény üti a markát, ami a jelenlegi árfolyamon majdnem 500 millió dollár értéket képvisel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.