Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal a 2014–2020-as európai uniós költségvetési időszakra. Ez az önerővel együtt körülbelül 12 ezer milliárd forintot jelent az évtized végéig. A tavaly szeptemberben aláírt partnerségi megállapodás után idén februártól a brüsszeli testület több részletben hagyott jóvá a magyarországi fejlesztéseknek keretet adó tíz operatív programból kilencet.
A Miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat, hogy többkörös egyeztetés után a kakukktojást jelentő Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) is elfogadás előtt áll. A tárgyalások a bizottság pihenője után szeptembertől folytatódhatnak, mindkét félnek az a célja, hogy a halászati program is zöld utat kaphasson legkésőbb az év végéig. Méretét és jelentőségét tekintve ez az ágazat nyilvánvalóan nem említhető egy lapon a gazdaságfejlesztés és innováció, a terület- és településfejlesztés vagy a környezeti és energiahatékonyság operatív programjával. Az érintetteknek mégis előremutató, hogy a Mahopnak köszönhetően a 2007–2013-as uniós ciklushoz képest 12 százalékkal több, mintegy 15,5 milliárd forint állhat Magyarország rendelkezésére a halgazdálkodás fejlesztésére, az összeget 2022-ig lehet felhasználni.
A Földművelésügyi Minisztérium hatáskörébe tartozó operatív program feladata, hogy a közös halászati politikáról és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapról (ETHA) szóló rendelkezések figyelembevételével fejlessze az akvakultúrát. Ebből a szempontból az Európai Bizottság nem tesz különbséget a tengerparti és a tengerekkel nem rendelkező nemzetek között, s minden tagország számára világos célokat fogalmaz meg. A Mahop átfogó célkitűzései közé tartozik a biodiverzitás megőrzése mellett a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése, az innovatív technológiákat alkalmazó precíziós haltermelés fejlesztése, illetve a magas feldolgozottságú termékek gyártásának támogatása. A program támogatja a halfogyasztás növelését, a haltermékek népszerűsítését és a halmarketinget is. Szakértők szerint a hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, máshol évente négy-ötször ennyi halat fogyasztanak.