Egy program még lóg a levegőben

A halgazdálkodási tervezetre egyelőre nem mondott igent Brüsszel: jó lenne növelni a fogyasztást.

Gyöngyösi Balázs
2015. 08. 27. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal a 2014–2020-as európai uniós költségvetési időszakra. Ez az önerővel együtt körülbelül 12 ezer milliárd forintot jelent az évtized végéig. A tavaly szeptemberben aláírt partnerségi megállapodás után idén februártól a brüsszeli testület több részletben hagyott jóvá a magyarországi fejlesztéseknek keretet adó tíz operatív programból kilencet.

A Miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat, hogy többkörös egyeztetés után a kakukktojást jelentő Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) is elfogadás előtt áll. A tárgyalások a bizottság pihenője után szeptembertől folytatódhatnak, mindkét félnek az a célja, hogy a halászati program is zöld utat kaphasson legkésőbb az év végéig. Méretét és jelentőségét tekintve ez az ágazat nyilvánvalóan nem említhető egy lapon a gazdaságfejlesztés és innováció, a terület- és településfejlesztés vagy a környezeti és energiahatékonyság operatív programjával. Az érintetteknek mégis előremutató, hogy a Mahopnak köszönhetően a 2007–2013-as uniós ciklushoz képest 12 százalékkal több, mintegy 15,5 milliárd forint állhat Magyarország rendelkezésére a halgazdálkodás fejlesztésére, az összeget 2022-ig lehet felhasználni.

A Földművelésügyi Minisztérium hatáskörébe tartozó operatív program feladata, hogy a közös halászati politikáról és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapról (ETHA) szóló rendelkezések figyelembevételével fejlessze az akvakultúrát. Ebből a szempontból az Európai Bizottság nem tesz különbséget a tengerparti és a tengerekkel nem rendelkező nemzetek között, s minden tagország számára világos célokat fogalmaz meg. A Mahop átfogó célkitűzései közé tartozik a biodiverzitás megőrzése mellett a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése, az innovatív technológiákat alkalmazó precíziós haltermelés fejlesztése, illetve a magas feldolgozottságú termékek gyártásának támogatása. A program támogatja a halfogyasztás növelését, a haltermékek népszerűsítését és a halmarketinget is. Szakértők szerint a hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, máshol évente négy-ötször ennyi halat fogyasztanak.

A program egyértelművé teszi: a hal gyakoribb napi étrendbe emeléséhez szükség van a konyhakész haltermékek arányának emelésére. A tógazdaságokból évente lehalászott 20-21 ezer tonnányi mennyiségnek jelenleg alig néhány százaléka kerül feldolgozva a piacra. Holott gyorsan elkészíthető haltermékekre, úgymint halfasírtra, halkolbászra, nagy lenne a kereslet. Ezért a következő években a halfeldolgozásra berendezkedő gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak uniós támogatásra. A cél az, hogy az évtized végére megduplázzuk a jelenlegi lakossági fogyasztást, vagyis tíz kilogrammig kell feltornászni a mutatót. Ugyancsak kiemelt szerephez jut a programban a halászati technológiák korszerűsítése. Jelenleg ugyanis az elavult rendszerek miatt a lehalászás az őszi hónapokban időszerű, nyáron gyakorlatilag hiányzik a hazai hal a piacról. A más országokban bevált ketreces haltartás nagyobb arányú elterjesztésével állandósulhatna a kínálat, emelkedhetne a fogyasztás.

Az idehaza lehalászott halmennyiség 80 százaléka jelenleg ponty, és célszerű lenne növelni a halfajták kínálatát. A harcsa, a csuka, a süllő és a pisztráng az irány, hiszen ezek a ragadozó halak jobban eladhatók, ráadásul exportképesek is. Naponta hozzávetőleg kétmillió felnőtt és félmillió gyerek egészségesebb táplálkozását jelentené, ha megvalósulna a terv, miszerint bővüljön a közétkeztetésben a magyar halételek kínálata. Az iskolai menzákon, üzemi konyhákban egyelőre problémát okoz a friss hal folyamatos biztosítása, ez a lépés jogszabályi módosításokat igényel. A Mahop a halászati kutatásokat és a tudástranszfert is ösztönzi, illetve termelő és szakmaközi szervezetek létrehozásával elősegíti a halgazdálkodási szereplők együttműködését. Törekvés továbbá az is, hogy a populációk javulása érdekében növelni kell az ívóhelyek számát, ez pedig a kontinentális természetes vizek élőhelyfejlesztésével érhető el.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.