Egyre népszerűbbek a magyar garázsvásárok

Ha az eladó tart az adóhivatal szigorától, célszerű adásvételi szerződést kötnie a vevővel.

Horváth Attila
2015. 08. 22. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon is egyre népszerűbb a garázsvásár. A bolhapiac és az internetes aukciós oldal mellett gyakori, hogy valaki saját kamráját, udvarát alakítja át minipiaccá. A Budapesten néhány évvel ezelőtt megjelent kereskedési forma már az egész országban terjed. A szezon kora tavasszal kezdődik, az interneten fellelhető hirdetések alapján ma már több száz helyen nyílnak meg a kapuk. Elsősorban megunt, régi ruhákat, háztartási cikkeket, játékokat adnak el az árusok. Az országos rendezvényeknek már külön Facebook-oldaluk is van, 25 ezren követik, itt bárki meghirdetheti saját garázsvásárát.

Az ilyen tevékenységből származó évi bevétel 600 ezer forintig adómentes. Ekkora összeg alatt nem vizsgálják, de ha ennél magasabb a bevétel, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feltételezheti, hogy a tevékenység üzletszerű, ehhez viszont már kötelező az adószám. Az eladók lehetnek adószámos magánszemélyek vagy egyéni vállalkozók is. Ha valaki tehát 600 ezer forintnál többet keres hasonló tevékenységgel, akkor lépnie kell. Üzleti tevékenységre adószámos magánszemélyként célszerű bejelentkezni a hatósághoz, s érdemes rögtön kérni az alanyi áfamentességet is. Ezt akkor kérhetjük, ha a várható bevételünk nem haladja majd meg az évi hatmillió forintot – mondta lapunknak Gál Norbert adószakértő.

Hangsúlyozta, a jövedelmet úgy kapjuk meg, ha az eladási értékből levonjuk a beszerzési értéket. Ha a beszerzési érték nem állapítható meg – márpedig a hasonló vásárokon ez gyakori –, akkor a bevétel 25 százaléka a vélelmezett jövedelem. Tehát ha valaki a 600 ezer forinton felül valamit elad 500 ezerért, akkor annak 25 százaléka, azaz 125 ezer forint után kell megfizetnie a 16 százalékos személyi jövedelemadót. Hozzátette, ha magánszemélyként adjuk el az ingóságainkat, akkor nincs adószámunk, anélkül pedig sem számlát, sem nyugtát még beszerezni sem lehet a mai adótörvények szerint. Így a bevételi határ alatt nem kell ilyen papírt adnunk senkinek.

Kiemelte, az éves adóbevallásban be kell vallani még az adómentes részt is. Ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk, mennyi jövedelmünk volt ebből, erre a célra adásvételi szerződéseket is lehet készíteni. Ebbe bele kell írni az eladó és a vevő nevét, címét, az eladott termék nevét és természetesen a végösszeget. Tartalmi, formai követelményeket azonban nem rögzítenek a törvényben, csak azt, hogy 200 ezer forint felett kötelező ilyen dokumentumot adni. Megjegyezte, hogy garázsvásárokon és bolhapiacokon kevés ilyen papírral lehet találkozni.

A garázsvásárokról szóló oldalon azt hangsúlyozzák, hogy közterületen, tehát az utcán, a téren, parkolóban nem szabad árulni, csak ha ezekre szóló területhasználati engedélyt kapunk az önkormányzatoktól. Az oldalon azt írják, hogy a saját telkén mindenki tarthat ilyen vásárt, közös udvar, parkoló esetében a lakók ötven százaléka és egy tulajdonos hozzájárulásával lehet kezdeni a szervezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.