Eladjuk a magyar méz nagy részét

Egyre többen fogyasztják itthon is, ami a tudatos táplálkozás fejlődését és a javuló jövedelmi viszonyokat tükrözi az államtitkár szerint.

MTI
2015. 08. 01. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy „a hazai termékek legjobbika” a lehető legrövidebb úton, Magyarországon találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, az ő egészségüket szolgálja.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár az országosan kiemelkedő mézhozam ötödik éve várat magára, és idén is gyenge közepes méhészévet tudhatnak a méhészek maguk mögött, a méhészeti ágazat továbbra sem veszített vonzerejéből. Hozzátette: a hazai méhállomány méhcsaládjainak száma meghaladja az egymilliót, ami európai szinten Görögország után a második legnagyobb méhsűrűséget jelenti, csaknem 20 ezer méhész foglalkozik ezzel a szakmával.

„Mézünk többségében a nyugatra fekvő országok fogyasztóinak asztalára kerül” – tette hozzá Czerván György. Ehhez kapcsolódóan az államtitkár szólt az ágazat eredményességét jelentősen befolyásoló magyar méhészeti nemzeti programról is. Czerván György szólt arról, hogy 2016 augusztusától annak jogszabályi háttere megváltozik, a korábbi jogcímek mellett a termékfejlesztést és a piacra jutást segítő alprogramon is dolgozik az agrártárca.

A megnyitó után a 2015-ben alapított Zsidei Barnabás-díjat a jászapáti származású, jelenleg Gödöllőn élő Ludányi István méhész vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől. A húsz éve elhunyt jászdózsai származású Zsidei Barnabás méhészeti szakírói tevékenységét, gyakorlati és kutató munkáját mintegy ezer cikk, háromszáz hazai és külföldi előadás és 170 ezer saját nevelésű méhanya tanúsítja.

A mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozó a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.

A hazai és külföldi kiállítók többsége méhészeti eszközgyártóként és forgalmazóként kínálja áruját, a mézből készült termékek eladói pedig kóstolókkal és bemutatókkal invitálták a vevőket standjukhoz.

A rendezvény szakmai részén a méhészeti termékek a gyógyászatban betöltött szerepéről, a magyar és lengyel méhészegyesületek együttműködési lehetőségéről, a méhes beporzás jelentőségéről, a mézpiaci elemzésekről, valamint az Országos Magyar Méhész Egyesület munkájáról esett szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.