Elkerülte a csődöt a hulladékkezelő

Visszakövetelheti az Európai Unió a Zöld Híd Kft.-nek nyújtott 7,5 milliárdos támogatást.

Illés József
2015. 08. 20. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem kell leállítania szeptember elejétől a hulladékelszállítási szolgáltatást a 106 Pest és Nógrád megyei települést ellátó Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. A társaság ugyanis részletfizetési kedvezményt kapott a mintegy 60 millió forintot kitevő áfatartozásának megfizetésére a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) – tudta meg lapunk.

A hulladékkezelő vállalkozás hat részletben fizetheti be elmaradását, s ennek eredményeként lehetősége nyílt a túlélésre. Az alapprobléma azonban továbbra is megmarad: a rezsicsökkentéssel visszavágott bevételek és a kivetett új adók – lerakói járulék, felügyeleti díj, útdíj, tranzakciós adó – által megnövekedett költségek miatt a cég bevételei csak napi szinten fedezik a kiadásait, és nem teszik lehetővé, hogy megfelelő tartalékokat képezzen. Emiatt a vállalkozás már középtávon sem életképes.

A vállalat a bevételi korlátok miatt kénytelen volt megszegni az Európai Unióval (EU) korábban kötött támogatási szerződést is, mert nem tudta félretenni a megállapodásban foglalt pénzügyi tartalékokat. Erről a társaság értesítette az EU-t, ám eddig nem érkezett válasz. Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy az unió a szerződésszegés miatt visszaköveteli majd a Zöld Hídnak nyújtott mintegy 7,5 milliárd forint támogatás egy részét, vagy az egész összeget. Ez kínosan érintheti a kormányt is, miután a támogatási programban a magyar állam tölti be a kezes funkcióját.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nemrég lapunk hasábjain felvetette, hogy a hulladék elszállítását végző társaságok esetében az lehetne az egyik előremutató intézkedés, ha a tevékenység általános forgalmi adóját – mint korábban a távhőszolgáltatásét – a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentené a kormány, s a felszabaduló 22 százalék a szemétszállító vállalatoknál maradna, és segítené azok talpon maradását. Javaslatát azonban figyelemre sem méltatta a kormányzat.

A Zöld Híd a nyár közepére került olyan nehéz pénzügyi helyzetbe, hogy úgy tűnt, szeptember elején le kell állítania a szemétszállítási szolgáltatást. Ez a lépés 285 ezer Pest és Nógrád megyei lakost érintett volna csaknem 110 településen. Az üzemeléshez havi 30-40 millió forint bevétele hiányzik a vállalatnak. A veszteség nem a cég hibás gazdálkodásából ered, hanem a kormányzat által kikényszerített tarifacsökkentésből, valamint az elmúlt időszakban kirótt többletközterhek bevezetéséből – ezt Gémesi György erősítette meg lapunknak néhány hete.

Emlékezetes: az adóhivatal április elején már egyszer inkasszót alkalmazott a társaság számláján, mert az nem tudta kifizetni a tárolókban elhelyezett hulladék tonnája után járó 6 ezer forintos lerakási járulékot. A díjtétel összege idén januárban növekedett a korábbi duplájára, annak ellenére, hogy az országban működő hulladékkezelő cégek jelentős hányada a korábban kirótt kisebb lerakási díjat sem volt képes befizetni. A két és fél évvel ezelőtt bevezetett szemétszállításidíj-emelési stop ugyanis a legtöbb hulladékkezelő társaságot pénzügyi válságba sodorta.

A kormányzat már 2013-ban szembesült azzal, hogy a rezsicsökkentés következtében a hulladékkezelő cégek sorra működésképtelenné válnak. Ezért a katasztrófavédelmet bízta meg azzal, hogy a bedőlt cégek helyére új szemétszállító vállalkozásokat jelöljön ki. Manapság – úgy tudjuk – több mint 130 településen végzi kijelölt cég a feladatot, és ötven esetben már a kényszerkijelölt társaság helyett is újat kellett találnia a hatóságnak.

Ebből kiderül, hogy a Zöld Híd esete nem egyedi. Némely becslések szerint az országban 5 millió embert látnak el olyan, többnyire önkormányzati kézben lévő hulladékkezelő vállalkozások, amelyek hasonló problémával kénytelenek előbb-utóbb szembenézni, mint a most nehéz helyzetbe került cég. Korábban az adóhatóság például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a kaposvári közszolgáltató számláin is inkasszózott, mert a vállalatok nem tudták fizetni közterheiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.