Elrajtol a tiszapüspöki gigaberuházás

Gabonafeldolgozó épül negyvenötmilliárd forintból, kizárólag GMO-mentes alapanyagot használnak majd.

Gyöngyösi Balázs
2015. 08. 17. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hanem az egész Alföldön hatalmas várakozás övezi a tiszapüspöki gabona-feldolgozó gyár épülését, a munkálatokhoz még augusztusban hozzá is látnak. A Tisza-TK Projekt Kft. zöldmezős beruházása a tervek szerint 145 millió euróból, azaz hozzávetőleg 45 milliárd forintból valósul meg a kétezer lakosú Tisza-parti községben, ez a legnagyobb élelmiszer-ipari befektetés Magyarországon a rendszerváltozás óta. A száz százalékban magyar tulajdonú társaság projektjét nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítették, a magyar kormány 9,2 milliárd forint támogatást, az Eximbank pedig hosszú lejáratú hitelt nyújt a beruházáshoz, amellyel 550 új munkahely jön létre. A 2017 nyarára elkészülő üzem évente 530 ezer tonna magyar termelőktől felvásárolt kukoricát fog feldolgozni, az előállított termék 70 százalékát exportálják majd. A Külgazdasági és Külügyminisztérium várakozásai szerint ezzel Tiszapüspöki hozzájárul a magyar élelmiszer-ipari export jelentős növekedéséhez.

A háromezer magyar termelővel közvetlen kapcsolatban álló projektcég előrebocsátotta: környezetbarát, modern gyárat húznak fel a tiszapüspöki iparterületen, amely az elérhető legjobb technológiával épül, a hőenergiát például biomasszából nyeri. A Tisza-TK hitvallása szerint a versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy az üzem ötven év múlva is magyar terméket gyártson magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal. Az alapanyag a GMO-mentes magyar kukorica lesz, a gyár évente több mint félmillió tonna kukoricából állít majd elő élelmiszer-ipari alapanyagokat, termékportfóliója a legkiválóbb minőségű alkoholtól a cukron át az étolaj-alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termesztés is, az új gyár stabil, hosszú távú keresletet kínál majd a kukorica és biomassza számára. A negyvenötmilliárd forint értékű beruházás legalább hatvan százalékban magyar beszállítók segítségével valósul meg.

Meglehetősen ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a vállalat: a tervezett ötvenötmilliárd forint éves árbevétel háromnegyedét az exportpiacok adják majd. A Tisza-TK álláspontja szerint az Alföld déli részén az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyár területén ötszázötven új munkahely létesül, majd közvetetten még további hétszázötven. A térségben a kukorica fontos termék, a gyár a helyi termesztőknek is felvevőpiacot teremt majd, és több száz családnak biztosít munkalehetőséget hosszú távon. Stratégiai jelentőségű termék lehet tehát néhány éven belül a kukorica, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége viszont aggodalmát fejezte ki az aszály miatt. Öntözés nélkül nincs termelésbiztonság, az idei szárazság miatt harminc százalékot meghaladó lesz a kukorica terméskiesése, ez kétmillió tonnát és százmilliárd forintot meghaladó veszteség.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.