Hamisítványokkal küzdenek a borászok

Háromszáz borász követelte érdekvédelmi szervezetük elnökének lemondását, miközben az olasz hamisított italok behozatala ellen tüntettek.

Horváth Attila
2015. 08. 13. 3:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyre több magyar borvidéken kezdődik a szüret, tegnap az alföldi szőlőtermelők tüntettek a fővárosban az olasz nagykövetség előtt a hazánkba áramló déli, gyakran hamisított borok behozatala ellen.

– 24 eurócentért, azaz 72 forintért szállítják az olasz bor literjét Magyarországra. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha hamisítják. Ez az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi: jól mutatja a probléma lényegét, hogy az előállításhoz szükséges gyümölcsöt is drágábban árulják. Ez egy vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet – mondta a demonstrációt szervező Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetségének képviselője a külképviselet előtt.

Budavári László háromszáz termelő előtt kifejtette, az olasz borok importja ellehetetleníti a Kunsági borvidéket, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó termékekkel, s emiatt kénytelenek nyomott áron túladni a szőlőn. Szerinte az, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra, nemcsak a termelők és élelmiszer-előállítók, hanem a fogyasztók érdeke is. Kiemelte, Olaszországban több olyan nagy bortermelőt kapcsoltak le a rendőrök, akikről kiderült, hamisítványt állítanak elő. Mint mondta, az ideérkező italok nagy része pont ezektől a cégektől származik.

A tüntetésen lapunknak több termelő is arról beszélt, hogy Magyarországon évek óta rendkívül alacsony a felvásárlási ár, aminek egyik oka az olcsó hamis olasz borok beözönlése. Idén a termelők szerint a felvásárlók megalázóan alacsony árat, kilogrammonként mindössze 60-75 forintot kínáltak a termésért. Tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) felvásárlási átlagára 85 forint volt, úgy tudjuk, idén 90 forintban határozták meg – ami a gazdák szerint legfeljebb az önköltséget fedezné. Mint mondták, a termelés akkor lenne kifizetődő, ha a mostani önköltségi árat legalább negyedével növelnék. A tüntetők petíciót juttattak el Olaszország magyarországi nagykövetének, a levélben azt szorgalmazták, hogy a római kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően.

A tüntetők többször is azt követelték, hogy Tornai Tamás, a HNT elnöke azonnal mondjon le, mert nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek védelmében. (Néhány napja Bodnár Péter, a HNT főtitkára már távozott posztjáról, ami nem a legszerencsésebb az épp kezdődő szüreti munkák szempontjából.) Budavári László szerint az elnök több olyan interjút is adott a közelmúltban, amelyben nem vette komolyan a problémáikat. Hozzátette, olyan szervezetre van szükség, amely a termelők érdekeit önállóan képviseli. A demonstráció után a szövetség tagjai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) épületéhez is petíciót vittek, ezt Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára vette át.

A tüntetés után próbáltuk telefonon elérni Tornai Tamást, de munkatársától megtudtuk, hogy külföldön nyaral, csak jövő héten nyilatkozik az eseményekkel kapcsolatban. Frittmann János, a HNT alelnöke lapunknak arról beszélt, hogy szerinte megfelelően képviselik a termelők érdekeit. Ennek bizonyítéka, hogy tavaly literenként 30 forintos ellenőrzési díjat vezettek be a magyar piacot elárasztó, sokszor tisztázatlan eredetű, földrajzi jelzés nélküli, gyengébb minőségű tömegborokra. A soltvadkerti borász az elnököt ért kritikát nem kívánta kommentálni.

Tornai Tamás lapunknak nemrég úgy nyilatkozott, hogy zajlik a szőlő-bor ágazat stratégiájának megalkotása. Az elnök szerint míg az osztrák közösségi bormarketingre évente körülbelül kétmilliárd forintot fordítanak, addig Magyarországon ennek az összegnek csak a háromnegyedét. Ráadásul Magyarországon kevésbé hatékonyan használják fel a forrásokat, a HNT viszont a borászszakma képviselőjeként vállalja, hogy kidolgozza azokat a fő irányokat, amerre érdemes elmozdulni. Azt is elmondta, hogy az ágazati stratégia még nem készült el, de körülbelül két hónap múlva már közérthető formában meg tudják jelentetni a lényeges részleteket.

– A hazai borászatok nem tudják felvenni a versenyt ezzel a rendkívül alacsony árral. Hiába a jó magyar szőlőtermés, ha ez tisztességes áron nem adható el – mondta lapunknak a Velezvin Borászati Kft. tulajdonosa. Velez Imrének a Bács-Kiskun megyei Csengődön, Szekszárdon és Gyöngyösön is vannak földjei, és úgy döntött, idei termése nagy részét cseh és szlovák feldolgozóknak adja el. Mint mondta, a külföldi felvásárlók akár 20-30 százalékkal többet adnak a magyar termelőknek a szőlőért, mint itthon.

– Ez sajnos egyre több magyar termelőt érint, egyszerűen nem marad más megoldás, így tudunk csak egyensúlyba kerülni. Az olcsó, néhány száz forintért kapható hamisítványokkal nem tudunk máshogy versenyezni. Ezek a multik polcaira kerülő lőrék az ágazatra rendkívül veszélyesek – tette hozzá Velez Imre.

Egy neve elhallgatását kérő alföldi borász lapunknak azt mondta, hogy az adóelkerülés rendkívül népszerű a borimporttal foglalkozók körében, ugyanis extraprofit származhat abból, ha valaki számla nélkül tud alkoholhoz jutni: a 27 százalékos áfaterhelés nélküli bor rendkívül csábítóan hangzik. Szerinte ugyanakkor az adóhatóságnak tudnia kellene az importborok behozataláról, ugyanis jövedéki terméknek számítanak.

Figyel a Nébih?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bort is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások fordultak elő. A Nébih az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítási botrányban érintett olasz cégektől származó, Magyarországra importált készletek ellenőrzését, és mintegy 50 ezer hektoliter bort zárolt. – A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem vetődött fel, csupán érzékszervi hibák akadtak – közölte a hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.