Házigazdák szakácskötényben

Noha egyre népszerűbbé válnak a nagyvárosokban, jogilag nem tisztázott a lakásétterem fogalma.

Horváth Attila
2015. 08. 10. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főnök nincs, szabályok lesznek, de nem vészesek. Extra munkaidő nincs, csak annyi, amennyi dolgod amúgy is van a háztartásod vezetésével. Nem ígérünk annyi pénzt, hogy egyedül csak ebből nagy lábon élhess, de azt igen, hogy a megkereshető jövedelem a családodra vagy magadra fordított havi háztartási rezsid bőségesen fedezi. A többi rajtad és a szerencsén múlik – de mi segítünk abban, hogy a szerencse eltaláljon hozzád – így hirdeti magát a nemrég indult Yummber nevű alkalmazás.

Az okostelefonon működő új rendszer az otthon főző embereket összeköti azokkal, akik nem otthon ennének, de étterembe se vágynak. A szakácsok saját maguk által megszabott árakkal és receptekkel dolgoznak, a menüt meghirdetik az alkalmazáson. Vagy egy nagyobb főzés után megmaradt ételt, vagy egy teljesen új menüt árulnak így. A számlát a fogyasztók a vendégség után fizetik, a Yummber a vendég bankkártyájáról levonja az összeget. Ennek 20 százaléka jut a szolgálatónak, 80 pedig a séfnek, amit hetente egyszer kap meg. A szakácsoknak ki kell tölteni egy űrlapot, meg kell adni a személyes adataikat, ezután lehetnek részei a rendszernek. A vendégeknek csak az alkalmazást kell letölteniük, és rákeresni a legjobb házigazdára.

– Minden ránk vonatkozó szabályt megvizsgáltunk, nem ütközünk egyikbe sem. Pénteken egyeztettünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, folyamatosan kapcsolatban vagyunk, nagyon segítőkészek. Ez a tevékenység egyelőre nem szabályozott, így a szakácsokat csak arról tudjuk tájékoztatni, hogy tartsák be az alapvető higiéniés követelményeket. A tevékenység biztonságosabbá tétele közös érdek. Fontos tudni, hogy ez nem lakásétterem, ilyen fogalom nem is létezik a a jogszabályok szerint – mondta lapunknak Bánó Péter, a Yummber egyik alapítója.

Kiemelte, a honlapjukon felhívják a figyelmet arra, hogy minden bevétel után adózni kell, de ők nem kívánnak beleszólni abba, ezt ki, s milyen formában tegye. Úgy tudja, erre vonatkozólag egyelőre nincs szabály sem. Hozzátette, senkit sem köteleznek arra, hogy bejelentse a tevékenységét, ők a rendszer hátterét biztosítják, ami összehozza a keresletet és a kínálatot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a HVG.hu-t korábban arról tájékoztatta, az étkeztető magánszemély ezt a tevékenységet többféle formában, akár egyéni, akár társas vállalkozóként is végezheti. Ennek nyomán pedig a rendszerben szolgáltató magánszemély rendszeres adóköteles bevételszerző tevékenységet folytat, a tevékenység formájától függetlenül adószám kiváltására köteles. Ha a magánszemély nem egyéni vagy társas vállalkozóként nyújtja az étkezési szolgáltatást, hanem adószámos magánszemélyként, akkor a személyi jövedelemadóról szóló törvény ide vonatkozó szabályai szerint kell teljesítenie adókötelezettségét.

Bánó Péter szerint az új szolgáltatásra van igény, országszerte eddig több mint ezren jelentkeztek szakácsnak, az aktív főzők száma több tucat. Egy ebéd vagy vacsora ára egyébként változó lehet, hiszen minden házigazda maga határozza azt meg. Tapasztalataink szerint egy kétfogásos, átlagos ebéd nem kerül többe 1000–1200 forintnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.