Kételyek a forintosítás körül

Problémák lehetnek a devizaalapú személyi és autóhitelek forintra váltásával, mert a kölcsönszerződések jelentős része alaki és tartalmi hibás.

Horváth-Hajdú
2015. 08. 21. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb autóhitel-szerződés esetében hiányzik a szerződésekből a kockázatfeltáró nyilatkozat, vagyis az a tájékoztatás, amely szerint az adós fizeti az árfolyam-különbözetet a futamidő során. E tájékoztatás hiánya azt jelenti, hogy a devizaárfolyam-veszteség nem terhelhető az adósra – mondta lapunknak Bihari Krisztina devizahiteles-ügyekben jártas ügyvéd. A kockázatfeltáró nyilatkozat hiánya pedig – ahogy a Kúria is megállapította – a kölcsönszerződés érvénytelenségéhez vezet. A jogász kiemelte, a másik probléma az, hogy rengeteg autóhitel-szerződésből hiányzik a kamat, a költség és a díj százalékos arányban való meghatározása.

Ez pedig szintén érvénytelenséget jelent a jogszabályok alapján. Vagyis álláspontja szerint a kölcsönszerződések többsége alakilag vagy tartalmilag hibás, ezért érvénytelen. Ezeket pedig nem lehet forintosítással módosítani, érvényessé tenni.

Hozzátette, azt sem tartja igazságosnak, hogy az autóhitelek forintosításakor kedvezményt adnának az adósoknak a piaci árfolyamhoz képest, miközben az ingatlanalapú hitelesek ilyesmiben nem részesülhettek.

Az ügyvéd végezetül elmondta, mivel önkéntes lesz a forintosítás, nem számít arra, hogy tömegesen használnák ki ezt a lehetőséget az adósok. Ráadásul megsokszorozódtak a szerződésfelmondások, így a megszűnt szerződésekre – még ha azok érvényesek is volnának – egyébként sem lehet hatással a forintosítás.

Várhelyi Tamás ügyvéd – a nagyszámú érvénytelen szerződés problémája mellett – egy további különös jelenségre is felhívta a figyelmet. Szerinte akkor lesz nagy gond az intézkedéssel, amikor a pénzintézetek más tőketartozást fognak forintosítani, mint amit az elszámolásban nemrég közöltek az adóssal. Mint mondta, akadnak ugyanis olyan bankok, amelyek elszámolása szerint nem ugyanaz a tőketartozás, mint a nyilvántartott teljes tartozás összege. Ez alapján pedig teljes fejetlenség várható – mondta a szakember.

A kormány keddi döntése értelmében az állam és a bankok is beszállnak az autó- és személyi devizahitelek forintosításába – derült ki a nemzetgazdasági miniszter e témában tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Varga Mihály elmondta, hogy ugyan piaci árfolyamon, 309,2 forintos euró- és 287,2 forintos svájcifrank-árfolyamon váltják forintra a hiteleket, de jóváírást kapnak az érintett ügyfelek. A mostani átváltási árfolyam és a tavaszi – 308,97 forintos eurós és 256,47 forintos svájci frankos – devizajelzáloghitel-kiváltási árfolyam közötti különbséget, ami hozzávetőleg 31 milliárd forintot tesz ki, az állam és a bankok fele-fele arányban átvállalják a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások eredményeként.

A kormány javaslata szerint az ügyfelek részéről az átváltás önkéntes lesz, a bankok azonban nem mondhatnak nemet az érintettek kérésére. A mostani lépés 229 ezer élő szerződés 305 milliárd forintnyi tartozására, továbbá 260 milliárd forint értékű, már nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre terjed ki. Ez volt az utolsó a devizahitelesek megsegítését célzó lépések közül, így a forintosítást megelőző időszak 54 százalékos devizahitel-aránya hamarosan három százalékra csökkenhet. A tervek szerint a parlament szeptemberben megtárgyalja és elfogadja a szükséges törvénymódosításokat, októberben–novemberben hirdetik ki a törvényt, majd a bankok tájékoztató kampányt kezdenek, s december 1-jei határnappal rögzítik a szerződés aktuális tőke- és kamatszámait. Erről december 15-től kezdve küldenek értesítést az ügyfeleknek, akiknek 30 napjuk lesz a döntésre.

Annak az ügyfélnek, aki egyetért a forintra váltással, nincs teendője, de ha továbbra is svájci frankban vagy euróban akar törleszteni, akkor jeleznie kell szándékát a bankjának. A kormány által közölt adatok szerint az érintett hitelek 95 százaléka svájcifrank-alapú kölcsön, amelyek forintosításához az állam és a hitelt nyújtó bank frankonként 31 forint támogatást ad.

Balatoni András, az ING elemzője arról beszélt az MTI-nek, hogy a devizahitelek szinte teljes kivezetésével jelentősen csökken Magyarország devizakitettsége, s ha ez a kockázat kikerül az érintettek látóköréből, annak a fogyasztásra is hatása lesz. Becslése szerint az autóhitelek törlesztőrészlete a mostani lépésnek köszönhetően átlagosan tíz százalékkal csökkenhet, de a bankok sem járnak rosszul, mert megszabadulnak a devizakötöttségektől, és remélhetőleg csökken a nem fizető hitelek aránya is.

A Magyar Lízingszövetség is üdvözölte a döntést, mert az a közös teherviselést tartja szem előtt. Lévai Gábor főtitkár arról is beszélt az MTI-nek, hogy számításaik szerint 180-200 ezer élő szerződést érinthet a forintosítás. Arra korai becslést mondani, hogy pontosan mekkora állományt és hány szerződést forintosítanak a következő időszakban a lízingcégek, mivel ez a lépés önkéntes alapú.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.