Kétszázzal többen dolgozhatnak a dohányiparban

A BAT pécsi dohánygyára a veszteségek ellenére megduplázza a felvenni kívántak számát.

MNO
2015. 08. 18. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Attila a pécsi hírportáloknak a napokban megjelent cikkeire utalva elmondta: 100 emberrel a társaság pécsi belvárosi gyárában elsősorban operátori és gépmesteri munkakör betöltésére szerződnek, amit a cigaretta gyártókapacitásának növelése és az ehhez kapcsolódó 2 milliárd forintos fejlesztés indokol. Hozzátette: az újabb 100 dolgozót határozott időre, a tervek szerint 2016 májusáig alkalmazzák ugyanott, az új európai uniós dohánytermék-irányelvre átállás sikere érdekében.

Az igazgató rámutatott, hogy az új irányelvből következően 2016 májusától jelentős változások lesznek a gyártástechnológiában és a termékek külsejében. Példaként hozta fel, hogy a cigaretta és a vágott dohány csomagolásának nagyobb felületén 60 százalékban képes, kisebb felületén 50 százalékban szöveges figyelmeztetés jelenik meg.

Tóth Attila az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2013-ban 117,6 milliárd forintos árbevétel mellett 12,8 milliárd forint veszteséget, 2014-ben 101 milliárd forint bevételt és 3,8 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el.

Az igazgató a jövővel kapcsolatos tervekről szólva megjegyezte: bár a cég veszteséges volt, a tendencia biztató, a társaság a nyereséges működés irányába halad.

Június 22-én két anyag is megjelent a Hír Tv-ben a BAT-tal kapcsolatban. Egyrészt a Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. közös vállalata 2015 november elsejétől kizárólagos dohánytermék ellátója lesz a 6300 magyarországi trafiknak, a koncesszió 20 évre szól. A kialakult helyzetről érdeklődve a Hír TV meghívta Dezső Lórántot, az Imperial Tobacco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját.

 

Másrészt a Népszabadság megtudta, hogy Habony Árpád londoni cégének ügyvezetőjét, Lánczi Tamást ültették be a British American Tobacco magyar leányvállalatának felügyelőbizottságába. A Századvég vezető elemzőjeként is ismert Lánczi alig néhány héttel azelőtt lett felügyelőbizottsági tag, hogy a cég múlt héten, pályáztatás nélkül, alacsony koncessziós díjért megkapta a dohány-nagykereskedelem milliárdokat hozó monopoljogát. A Népszabadság azt írja: Lánczi úgy lett felügyelőbizottsági tag, hogy nincsenek üzleti tapasztalatai, a Századvég előtt a közigazgatásban tevékenykedett.

A British American Tobacco közleményben azt írta: a vállalat felügyelőbizottságának semmilyen szerepe nem volt a dohány-kiskereskedelmi ellátói feladatok végzésére vonatkozó ajánlattételben. A BAT szerint felügyelőbizottsági tagjaik az ellátóban semmilyen szerephez nem jutnak, annak működésére pedig nem látnak rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.