Kicserélt Balaton

Külföldi ingatlanvárló a hazai tengernél már gyakorlatilag nincs, viszont a hazai közönség vesz mindent, ami horogra akadt. Idén nyáron már hiánycikk volt a jó nyaraló.

Szabó Emese
2015. 08. 31. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatoni nyaralók iránt már az idei első fél évben 30-40 százalékkal több vevő érdeklődött, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az élénkülő keresletet az ingatlanközvetítők egyértelműen érzékelték. Pedig a Balatonnál már tavaly is érezhető volt a fellendülés, azok, akik nem Budapesten vásároltak lakást befektetési célból, ott néztek körül. Ebből adódóan az idei bővülés a már eleve magasabb bázisértékhez, jobb kereslethez és emelkedő árakhoz képest törintént.

Idén a balatoni szezon a szokásosnál korábban indult: eddig mindig márciustól volt érezhető a keresletnövekedés, most viszont már januárban megkezdődött a felfutás, tudjuk meg Déry Attilától, az Otthon Centrum vezető elemzőjétől. Az emelkedés nem a befektetőknek tudható be, lévén ezen a területen a saját használatra és a befektetési célból történő vásárlásokat nem lehet olyan élesen szétválasztani, mint a fővárosban: itt inkább az a jellemző, hogy a vevők alapvetően saját használatra vesznek üdülőket, viszont reménykednek abban, hogy a válság alatt mélypontra került, most már fölfelé kúszó árak még jobban emelkednek majd. Jellemzően a családi igényeket szem előtt tartva keresgélnek: olyan ingatlant szeretnének, amelyet nyaralóként több generáció is használhat.

A szobakiadásra épült, folyamatos jelenlétet igénylő, 150-200 négyzetméteres családi házakat ma is kevésbé vásárolják: „szobáztatni\" már senki nem akar. Viszont mivel a balatoni piac nagyon felpörgött, ma ezeket az ingatlanokat is el lehet adni. Persze lassabban és komolyabb árengedménnyel, de korábban még ilyesmire sem nagyon volt példa: ezek az épületek az elmúlt években jellemzően az eladók nyakán maradtak.

A vevők többsége a Budapesttől közepes távolságra lévő kisebb családi házakat és nyaralókat keresi, nagyjából 6–12 millió forintos értékben. Ezek jellemzően olyan kétszintes épületek, amelyek 600-700 négyzetméteres telken állnak – írja körül a legfőbb keresési szempontot Déry Attila. Hozzáteszi, hogy ennél nagyobb parcellát a vevők nem szívesen vesznek, mert azzal már túl sok a munka. Hasonlóan látja a helyzetet Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője. Elmondása szerint szintén az olcsóbb, maximum 10-20 milliós nyaralókra van nagy kereslet, és sokan érdeklődnek a felújítandó házak iránt is. Mellettük jól mennek az apartmanházak, társasházak lakásai is: ilyesmit már többen kiadási célból is vásárolnak, de mellette jellemzően maguk is használják. Ennek oka egyszerű: pusztán kiadási célra a Balatonnál lakást sem nagyon érdemes vásárolni, lévén az tényleges hasznot csak 2,5-3 hónapig hajt, télen nem igazán.

A szakemberek szerint a hazai tenger környékén a kereslet és a kínálat nagyjából fedi egymást, de azért van néhány ingatlantípus, amely egyre nagyobb hiánycikk. Tipikusan ilyenek az 5-7 milliós nyaralók, Siófokon a 10-15 milliós üdülők, a nyugati régióban pedig az olcsóbb lakások: Keszthelyen, Balatonfenyvesen, Fonyódon, Máriafürdőn, Balatonszepezden és Ábrahámhegyen többen vennének ilyesmit, mint amennyien eladnának. Ugyancsak megfogyatkoztak a kisebb társasházak építésére alkalmas siófoki vízparti telkek: nagyobbak még vannak, de olyanok, amilyeneket a befektetők meg mernének venni, gyakorlatilag alig akadnak. Emiatt van az, hogy a 800–1500 négyzetméteres vízparti parcellák akár 100 ezer forintos négyzetméteráron is eladhatók.

 

 

Annak hátterében, hogy a kisebb társasházak építésére alkalmas parcellák Siófokon aranyárban cserélnek gazdát, gyakorlatilag az áll, hogy a településen az új építésű lakások igen keresettek. Viszont a fejlesztők nagyobb beruházásokat még így sem indítanak, inkább pillanatok alatt eladható, 10–30 lakásos társasházakat húznak fel. Ezek vízparti, panorámás lakásaiért akár 800 ezer forintos négyzetméterárat is hajlandóak fizetni a vevők.

A nagyobb, 50–100 lakásos építkezések még váratnak magukra, bár ilyesmire még telek is lenne – viszont csak félmilliárd forint körüli összegért, amit lekötni a fejlesztők még a jelenlegi felfutás ellenére sem mernek. Nagyobb társasházak máshol sem épülnek, ilyesmiről Beák Attila sem számol be. Mint mondja, Lellén is csak kisebb beruházások történtek. A szakember a drágább új fejlesztések közül a balatonfüredieket emeli ki. Itt van olyan társasház, amelynek úgynevezett penthouse-lakásait még a siófokiaknál is drágábban, egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják – és el is tudják adni. Ehhez persze hozzátartozik, hogy Füreden a vevőkör teljesen más, a településen jellemzően a legtehetősebbek keresnek nyaralót.

A balatoni hotelek piacán szintén van már mozgolódás, bár itt a tendenciák annyira még nem egyértelműek. A CIB bank például számos szálló fejlesztését hitelezte, a kölcsönt törleszteni nem tudó egységek közül pedig több is a cégcsoporthoz került. A bank célja évek óta az, hogy megfelelő tulajdonost találva eladja ezeket, július közepén pedig akciót is hirdetett: ezen októberig kínál kedvezményesen irodákat, lakásokat, kereskedelmi ingatlanokat és hoteleket is. Mint megtudtuk, a társaság azt érzékeli, hogy az üdülőterületeken és a fővárosban lévő panziók iránt az elmúlt egy évben igencsak megugrott a kereslet: a legtöbben a Balaton és környéke, Bükfürdő és Hévíz iránt érdeklődnek. Szállodákat már többek közt utóbbi településen, legnagyobb tavunk környékén és Zalakaroson is eladtak. A vevők többsége magyar és külföldi magánszemély volt, utóbbiak főleg volt szocialista országokból érkeztek. Ugyanez a helyzet az érdeklődőkkel. A bank még számos panzión szeretne túladni, a piaci hangulat általános javulása miatt pedig bizakodó.

A Balatonnál nem csak a CIB-csoport értékesítene hoteleket és panziókat: a hirdetési oldalakon számos ilyen ingatlan is föllelhető, többet pedig ugyan nem hirdetnek nyilvánosan, de tudvalévő, hogy tulajdonosai nem ragaszkodnának hozzájuk. Arról, hogy összesen hány ilyen hotel van a piacon, érdemi információja még a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) sincs. Tudomásuk szerint jelenleg főleg a kisebb, 20, 30, 50 szobás családi panziókat adnák el tulajdonosaik. Mint Kovács István MSZÉSZ-főtitkártól megtudtuk, az értékesítésnek mindenképpen kedvez, hogy a hoteleknek javul az üzletmenetük, és a múlt évhez képest országos szinten forgalmuk is mintegy 10 százalékkal nőtt. Azt viszont – figyelmeztet a szakember – nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyok a területi különbségek: az országos teljesítményt a fővárosi szállodák húzzák föl, vidéken általában lényegesen kisebb a növekedés.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül ugyanakkor, hogy a Balatonnál az idei első fél évben majdnem 5 százalékkal kevesebb szállodaszobát üzemeltettek, mint egy évvel korábban: tavaly júniusban 12 525 ilyen helyiség várta a vendégeket, idén viszont csak 11 946. A csökkenésnek számtalan oka lehet: előfordulhatott hotelbezárás, ami a statisztikákban így csapódik le, de lehet az is, hogy épp ebben az időszakban renováltak szálláshelyeket. Igaz, szállodákat jellemzően nem szezonban újítanak föl.

A háttérben az ingatlanpiaci tendenciák és az üdülési szokások változása is meghúzódhat: ugyan az Airbnb inkább a fővárosban halássza el a hotelek elől a vendégeket, erre a Balatonnál is egyre gyakrabban van példa.

Mint ahogy ingatlanszakértőink is elmondták, pusztán ebből a célból persze kevesen vesznek itt nyaralót, hiszen azokat érdemben kiadni csak nyáron lehet. De azok a tulajdonosok ettől függetlenül sem tesznek jót a hotelek forgalmának, akik csak „mellesleg\" adják ki víkendházukat, vagy éppen átengedik használatukat azoknak a családtagoknak és rokonoknak, akik a korábbi években panziókban jó pénzért szálltak meg. Az arányeltolódást viszont jelenleg még becsülni sem lehet, ahogyan nem tudni azt sem, hogy a Balatonnál idén ezen a téren mekkora volt a növekedés. Ennek oka, hogy míg a szállodák havonta szolgáltatnak adatot a Központi Statisztikai Hivatalnak, addig a magánszálláshelyekről csak éves összesítés készül közel egyéves csúszással – emiatt a helyzetre érdemben rálátni nagyjából majd csak jövő nyáron lehet. Sőt talán még akkor sem, lévén a frissen vásárolt nyaralók családon belüli megosztása még a KSH adataiból sem fog kiderülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.