Kockázatos lehet a kártyás vásárlás

Alig néhány száz ügyfél adatait lopták el a külföldi csalók, mert a magyar forgalom még nem jelentős.

2015. 08. 18. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan megijedtek, amikor a minap elterjedt a hír, hogy magyar bankkártyákról emeltek le pénzt nemzetközi adathalászok. Azóta kiderült, hogy mintegy száz kártya adatait szerezték meg a bűnözők, s hozzávetőlegesen egymillió forinttal károsították meg a számlatulajdonosokat. Szakértők szerint az adatokat minden bizonnyal pénzkiadó automatákra telepített eszközökkel szerezték meg a csalók. Az adatok ellopásához két szerkezetre volt szükség. Az egyik az automata kártyanyílásához telepítve másolta le a plasztikon tárolt adatokat, a másik pedig egy minikamera, amely a billentyűzetet figyelve szerzi meg a pénzfelvételhez szükséges PIN kódot. Az M1 hírcsatornának nyilatkozó szakértő elmondta, az adatok birtokában úgynevezett nyers kártyát gyárthattak az elkövetők, s azzal dominikai és indonéziai terminálokon keresztül vettek föl kisebb-nagyobb összegeket. Jakab Péter bankbiztonsági szakértő arról is beszélt, hogy miután az ügyfelek ezekben az esetekben vétlenek, az érintett bankok meg fogják téríteni nekik a bűnözők által ellopott összeget.

A pénzintézetek akkor is fizetnek, ha az ügyfél valamelyest felelős a kártyacsalásért. Ez esetben 45 ezer forintig a számlatulajdonos állja a veszteséget, az afölötti összeget viszont a bank megtéríti. Akkor kerülhet sor ennek az úgynevezett önrésznek az érvényesítésére, ha a számlatulajdonos elvesztette a plasztikot vagy ellopták tőle.

Szakértők azt tanácsolják, hogy azonnal lépjen, aki észreveszi, hogy eltűnt a bankkártyája, vagy azt tapasztalja, hogy olyan tranzakcióról értesül e-mailben vagy SMS-ben, amelyet nem ő kezdeményezett. Ebben az esetben rögtön jelezni kell a bank ügyfélszolgálatán az eseményt, s kérni a kártya azonnali letiltását.

De ezenkívül is tehetünk óvintézkedéseket, hogy megelőzzük a kellemetlen meglepetéseket. Ha például a bank keres meg bennünket, hogy egy-egy tranzakció adatait egyeztesse velünk, a válaszadás előtt először meg kell győződni, hogy valóban a bank jelentkezett-e vagy sem. Az sem ritka, hogy az adathalászok e-mailben, SMS-ben vagy telefonon keresik meg a reménybeli áldozatokat adategyeztetés címén, s így próbálják meg PIN kódjukat, banki jelszavaikat megszerezni. Ha ilyesmire kerül sor, azonnal tudni lehet, hogy csalókról van szó, mert a bankok soha nem kérdeznek rá ilyen bizalmas adatokra. Ilyenkor tilos megadni akár egyetlen adatot is, s még véletlenül sem szabad a megadott linkekre kattintani vagy a csatolt fájlokat megnyitni. Az ilyen kísérleteket azonnal jelezni kell a banknak. Azért is lehetnek ezek a próbálkozások megtévesztők, mert a csalók sok esetben a valódi banki arculati elemeket használják az értesítésekben, levelekben.

További óvintézkedéseket is tehetünk: így például érdemes megjegyezni a kártyához tartozó PIN kódot, s utána meg kell semmisíteni, vagy legalábbis a plasztiktól elkülönítve kell tárolni. A bankkártyát egyébként se adjuk ki kezünkből, vagy ha igen, ne veszítsük szemünk elől. Pénzfölvételnél vagy boltban pedig takarjuk el a billentyűzetet, amikor a kódot beírjuk.

Hazánk egyébként viszonylag biztonságosnak mondható a kártyacsalások tekintetében. Az Európai Központi Bank felmérése szerint Magyarországon a legkisebb a bankkártyás csalások száma az Európai Unióban. Ennek magyarázata, hogy hazánkban a kártyás vásárlások száma olyan alacsony, hogy nem éri meg a bűnözőknek nagyobb erőfeszítést tenni a „piacra” való belépésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.