Magyar dinnye, román címke

Belföldi termékként forgalmazott importgyümölcsöt Erdélyben az egyik hipermarket.

Rostás Szabolcs (Kolozsvár)
2015. 08. 28. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy áruházláncok sorozatos visszaéléseire derült fény az elmúlt időszakban Romániában, ahol a hipermarketek előszeretettel tüntetik fel helyi termékként az importárut. A napokban az Auchan multinacionális társaságot leplezte le egy kolozsvári vásárló. Facebook-oldalán közzétett, majd számos romániai sajtótermék által közölt fotóján a fogyasztónak azt a pillanatot sikerült megörökítenie, amint az áruházlánc egyik kincses városi bevásárlóközpontjának alkalmazottja magyarországi származású dinnyét pakol a román termékként feltüntetett gyümölcsök közé. A felvételen jól kivehető, amint az áruházi dolgozó Watermelon export Hungary feliratú kartondobozból rakodja át a görögdinnyét a kelet-romániai Gheorghe Doja Termelőszövetkezet logójával ellátott másik dobozba. Ezen a hipermarket román termékként hirdeti az árut. A szemfüles vásárló kommentárt is fűzött a történtekhez, amelyben felháborodásának ad hangot amiatt, hogy az áruházlánc vélhetően megtéveszti a fogyasztókat.

Miközben a csalásgyanús eset megszellőztetését követően az érintett bevásárlóközpontban felfüggesztették a dinnye árusítását, az Auchan közleményben próbálta tisztázni az incidenst. Tiberiu Danetiu, a francia tulajdonú hipermarket marketingigazgatója úgy magyarázkodott, hogy szerinte elszigetelt esetről van szó, amely „emberi mulasztás” nyomán történhetett meg. Tájékoztatása szerint az áruházi dolgozó figyelmetlenségből keverte össze a külalakra és árban is azonos, kilogrammonként 0,99 baniért (66 forint) forgalmazott belföldi és importgyümölcsöt. – Az Auchan számára prioritást jelent a lokális piaci politika, vagyis a romániai termékek támogatása és népszerűsítése. Felelős társaságként nemcsak a törvénytiszteletet tartjuk szem előtt és követeljük meg, hanem a belső etikai szabályzat gyakorlatba ültetését is, mindezt a minőségi kereskedelem megteremtése és az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében – szerepel a multinacionális társaság képviselőjének közleményében. Danetiu sajnálkozásának adott hangot a történtek miatt, leszögezve: a hasonló esetek megismétlődésének elkerüléséért „meghozták a szükséges intézkedéseket”.

Marius Dunca, a romániai fogyasztóvédelmi hatóság elnöke a bukaresti Adevarul napilap megkeresésére elmondta, hivatalból eljárást indítanak az ügyben. A szakhatóság vezetője hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy magyar dinnyét árultak román termékként, az megtévesztő kereskedelmi tevékenységnek számít, emiatt pedig ötezertől százezer lejig terjedő (vagyis akár 6,5 millió forintnyi) pénzbírsággal sújthatják a multinacionális társaságot. Egyébként időközben újabb hasonló esetre is fény derült, ugyancsak a bevásárlóközpontok megtévesztő politikáján felháborodott vásárlóknak köszönhetően. Ez esetben is felvételek bizonyítják, hogy a német Kaufland hipermarketlánc egyik kolozsvári áruházában román termékként árusítják a magyarországi Banina Kft. által forgalmazott gombát. A mostani incidensekkel összefüggésben a romániai sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló hamisításokra rengeteg példa akad. Viszonteladók az ország számos városában dobnak piacra olyan dinnyét vagy szőlőt, amelyről azt állítják, hogy a Dolj megyei Dabuleniben termett, valójában azonban importból – többnyire Törökországból – vagy Románia más vidékeiről származik. Román kormánypárti honatyák nemrég olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely arra kötelezné az országban működő áruházláncokat, hogy biztosítsanak külön részleget a belföldi termékeknek. Számos nagykereskedő már most megkülönböztetett jelzéssel látja el a román termelőktől, gyártóktól származó termékeket, ezek aránya azonban egybehangzó vélemények szerint nem elég nagy.

Bukaresti konszenzus. Közös nevezőre jutottak tegnap a bukaresti parlamenti pártok az adótörvénykönyvet illetően, amelyet Klaus Johannis államfő júliusban megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke a megbeszélést követően elmondta: lényegi elemeiben nem módosítják a jogszabályt, hanem a parlament által már megszavazott formában terjesztik ismét a törvényhozás elé, amely jövő héten kezdődő őszi ülésszakán tűzi napirendjére. Ennek megfelelően a 24 százalékos általános áfakulcs 2016. január elsejétől 20 százalékra, majd 2017-től 19 százalékra csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.