Mérlegen Budapest olimpiai pályázata

Az új munkahelyek ellensúlyozhatják az államadósság és a költségvetési hiány növekedését.

Gyöngyösi Balázs
2015. 08. 03. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteki döntésével lezárta a pazarló költségvetésű sportesemények korát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A 2022-es téli olimpia rendezési jogának odaítélése volt az utolsó alkalom, amikor a megalomán tervek lesöpörhették az asztalról a kisebb büdzsével és a beruházások megtérülésével számoló pályázatokat. A játékokért Peking és a kazah Almati futott versenyt. Apró szépséghiba, hogy mindkét helyszínen hiányzik a téli sportok hagyománya és a természetes hó. Végül a kínai főváros nyert 44 szavazattal.

Hasonló világvárosokkal továbbra is képtelen lenne versenyezni, de a 2024-es nyári játékok megrendezése már Budapest számára sem lehetetlen. Olcsóbb és fenntarthatóbb olimpiában gondolkodik ugyanis a NOB, így a magyar  pályázat mindenképpen illeszkedik új stratégiájukba. A magyar hatástanulmány szerint megérné a rendezés, a közvetlenül az olimpiára költendő összeget pedig 1074 milliárd forintban határozta meg.

Bizonyos fokig a 2008-as, túlságosan fényűző pekingi olimpiának is köszönhető, hogy most „pályára került” Budapest: tavaly decemberben Thomas Bach elnök épp a pekingi és szocsi téli olimpia elszaladt költségei miatt verte keresztül a NOB közgyűlésén az Agenda 2020 elnevezésű, negyven pontból álló programcsomagot. A reform az eddiginél rugalmasabb jelentkezést kínál, a meglévő, illetve ideiglenes és elbontható helyszínekkel való pályázást ösztönzi, s ezáltal az olcsóbb olimpiáknak ágyaz meg. Ennek előnyeire gyorsan reagálva a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Olimpiai Védnöki Testület már február elején kezdeményezte, hogy  Magyarország vizsgálja meg a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének lehetőségét. Erről a MOB közgyűlése 125 igen és egy nem szavazattal döntött,  majd június 23-án a Fővárosi Közgyűlés elhatározta, hogy támogatja a 2024-es pályázatot, ezzel lényegében a start mezőre helyezve Budapestet.

 

Az első Orbán-kormány már próbálkozott az olimpiarendezéssel, de akkor nem jutottunk el a hivatalos pályázatig, mégis támpontként szolgálhat a 2002-ben elkészített, 2006-ban felújított megvalósíthatósági tanulmány. A legfontosabb kérdés az volt: ma többe vagy kevesebbe kerülne egy olimpia, mint a korábban kalkulált 5164 milliárd forint? Az új tanulmány mindössze 774 milliárd forintra becsüli a végső, nettó költségeket. A hatalmas különbséget az indokolja, hogy a mostaniban nincsenek benne az olimpiától függetlenül is szükséges infrastrukturális fejlesztések. Ugyanakkor a dokumentáció összefoglalójában hangsúlyosan szerepelnek az ötkarikás játékok gazdasági előnyei. Ezek alapján az állami lehetséges többletjövedelem 1142 milliárd, a háztartások többletjövedelmei 1006 milliárd, a vállalatokéi pedig 836 milliárd forintra tehetők. Ez összesen 2984 milliárd forint többletjövedelmet jelent, vagyis a nettó kiadások közel négyszeresét. A bruttó költség 1074 milliárd forint lenne, a 300 milliárddal karcsúbb nettó keret az olimpiai létesítmények utóhasznosításából várható bevétellel jönne ki.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint nem önámítás az infrastrukturális fejlesztések elkülönítése, hiszen sok más egyéb beruházáshoz hasonlóan a ferihegyi gyorsvasút kiépítésére vagy a hármas metró felújítására olimpia nélkül is szükség lenne. Szerinte paradox módon előremutató, hogy a tanulmány nem túlzottan bizakodó, hiszen azt sem titkolja, hogy az olimpiarendezés évi fél százalékkal növelné a költségvetési hiányt, egy százalékkal az államadósságot, a bruttó hazai összterméket pedig csak tizedszázaléknyival bővítené. A másik serpenyőben ugyanakkor ott van évente 26 ezer új munkahely, amely még a rendezés után bő egy évtizeddel, 2035-ben is javítaná a foglalkoztatást. Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítója és vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy 2006-hoz képest már sok minden megépült a fővárosban és az országban. A Budapesti Értéktőzsde volt elnöke elég erősnek tartja a magyar gazdaságot az olimpia megrendezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.