Nagyot ugrott az építőipar

Az épületek építése 5,6, az egyéb építmények építése 14,9 százalékkal nőtt.

MTI
2015. 08. 13. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi növekedési adat idén eddig a legmagasabb, tavaly október óta először kétszámjegyű, és különösen erős ugrás az előző havi szerény, 1,6 százalékos emelkedés után. Az első félévben az építőipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, az épületek építése 4,9, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal nőtt.

Júniusban az épületek között az ipari épületek építése volt jelentős. Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze – közölte a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 24,7, az egyéb építményeké 15,7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,3 százalékkal alacsonyabb volt.

 

Júniusban a megkötött új szerződések volumene 10,4 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 8,6, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 10,4 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. június végi szerződésállományának volumene 48,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,0, az egyéb építményeké 54,0 százalékkal kisebb volt.

Az építőipari termelői árak idén a második negyedévben 2,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az épületek építése ágazatban, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban egyaránt 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 3,2 százalék között szóródott. Az építőipar árai 0,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Az építőipar júliusi adatait szeptember 16-án teszi közzé a KSH.

Az építőipari vállalkozások szerződésállományának jelentős visszaesése miatt az építőipar termelése várhatóan csökken az év második felében az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik úgy vélik, a helyzeten az uniós pályázatok gyors kiírása segíthetne.

Balatoni András, az ING vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazat növekedése éves összevetésben továbbra is markáns, de a rendelésállományok csökkenése miatt nem jók a szektor kilátásai. Hozzátette: jelentősen estek az építőipari vállalatok megrendelései, a június végi szerződésállomány az egy évvel korábbinak a fele, ami rendkívül markáns csökkenés. Ez a drasztikus visszaesés ki fog hatni az építőipari termelésre is, várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején lesz érezhető a hatása.

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az ágazat idén meg tudja ismételni a tavalyi teljesítményét, de a következő év sok kockázatot hordoz, a további növekedéshez az uniós pályázatok mielőbbi kiírása kellene. Az új uniós ciklus nehezen indul, nincsenek még nagyértékű nyertes pályázatok. Fontos lenne az is, hogy a kormányzat ne csökkentse a megrendeléseit, ami tavaly az összes megrendelés 60 százaléka volt. Lényegesnek nevezte azt is, hogy a kereskedelmi bankoktól a lakosság 3 százalékos hitelkamat mellett tudjon lakáscélú vagy építési-felújítási hiteleket felvenni hosszú távra.

Jó eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy az építőipar tudta emelni az árait, 2,3 százalékkal a második negyedévben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.