Nem adnák a fideszes klientúrának a földeket

A DK szerint a folyamat során olyanok is kapnának földet, akik nem méltók rá.

MNO
2015. 08. 12. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Huszein Tibor azt mondta, úgy néz ki, hogy hosszú évek előkészítő munkája után a „Fidesz napokon belül megkezdi” az állami tulajdonban lévő termőföldek kedvezményes hitellel történő értékesítését.

Hozzátette, az előkészítésnek több fázisa volt, például azok a „földmutyik”, amelyek során mintegy 250 ezer hektárnyi területet kaptak meg új bérlők. A politikus szavai szerint a földek eladásához nem kell külön parlamenti felhatalmazás, ráadásul Matolcsy György jegybankelnök „megteremtette a lehetőséget” a területek megvételéhez.

A DK úgy látja, hogy miután a földtörvény alapján az európai gazdasági térség polgárai vehetnek Magyarországon földeket, így a „fideszes klientúra” később eladhatja ezeket a területeket az esetleges európai földvásárlóknak – folytatta.

Arra is kitért, hogy az uniós földalapú támogatás tízéves összege fedezni tudja a vásárláshoz felvett hiteleket.

Nagy-Huszein Tibor azt mondta, ezt a „rendkívül tisztességtelen folyamatot” mindenképpen meg kellene állítani, mert annak során 3-400 milliárd forintnyi nemzeti vagyon kerül olyan bérlők birtokába, akik nem bizonyították, hogy méltók a területek művelésére.

Jakab István, a Magosz elnöke – aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke – a Nemzeti Agrárkamara lapjának augusztusi számában azt mondta: az állam által kötött szerződéseket tiszteletben tartják, a meglévő bérleti szerződésekkel együtt adnának el 300-400 ezer hektárnyi állami termőföldet húszéves elidegenítési tilalom mellett, húsz évre szóló hitellel.

A cikkben arról is beszámolt, hogy csak olyanok vásárolhatnának, akik meg is művelik a földet. Jakab István azt is közölte, hogy az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosításokat várhatóan még augusztusban a Ház elé terjesztik.

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő az LMP múlt keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem fogják tétlenül nézni az állami földek eladását, „ahány gazdálkodót, traktort meg tud mozgatni”, azt mind a fővárosba hívja, hogy megakadályozza a „földrablást”.

Sallai R. Benedek mindezt úgy értékelte: a közvagyont – az állami termőföldek jelentős részét – „a haveroknak akarják odaadni, vagy saját részre lenyúlni”. Hozzátette: az elmúlt időszakban a bérleti jogot is nagyrészt „csókosok” szerezték meg, és most nekik lesz esélyük a megvételre is, vagy azoknak, akik jelentős tőkével rendelkeznek. Úgy ítélte meg: ez további birtokkoncentrációt eredményez majd.

Lázár János a június 25-i sajtótájékoztatón közölte: bizonyos földmérethatár fölött nem lesz földalapú támogatás, amit pedig – és ebbe az EU is belement már – 80 százalékos arányban szeretnének inkább a kisbirtokok felé átirányítani.

Nem sokkal később a Hír TV hírül adta, hogy sávos rendszer szerint osztaná a következő hétéves ciklusban az uniós földalapú támogatást a kormány. A tervek szerint az összeg nem haladná meg a százötvenezer eurót, 1200 hektár fölött pedig nem járna juttatás.

A Magyar Nemzet július 13-án szintén arról írt, hogy a kormányzat megváltoztatja a termőföldek földalapú támogatását 1200 hektár területnagyság felett. Összeállításukban többek között arra keresték a választ, hogy a termelők, illetőleg a nagyobb érdekcsoportok mennyit veszítenek vagy kapnak ezáltal.

Ángyán József az MNO-nak nyilatkozva azt mondta: „Katasztrofális következményekkel járhat a Magosz terve, amely alapján a mai spekuláns-kliens bérlők számára megvásárolhatóvá válnának az állami tulajdonban lévő földek”. A második Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: az államra bízott, még meglévő, stratégiai jelentőségű közös nemzeti földvagyonunk jelenlegi hazai átlagáron 500 milliárd forintot, de „burgenlandi mércével” mérve már ma is nem kevesebb mint 5000 milliárd forintot ér. Ez a tény már önmagában is eléri a spekuláns tőkeérdekeltségek ingerküszöbét.

A földmaffiaügyben a területalapú támogatások jogosulatlan igénylésével kapcsolatban még tavaly októberben is folyamatosan nőtt a 2013-ban elindult nyomozás gyanúsítottainak száma. A titkosszolgálati módszerekkel feltárt ügyben körülbelül egymilliárd forinttal akarták megrövidíteni a közkasszát a fehérgalléros bűnözők. Az eset kapcsán felvetődik a kérdés, hogy az új földosztási rendszer mennyi esélyt tartogathat a visszaélések számára, illetve ki és hogyan járhat jól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.