Nem működik a fedezetalapú hitelezés

A K&H Bank agrárfinanszírozási üzletágának vezetője szerint jól meg kell válogatni, kinek kölcsönöznek.

Tóth László Levente
2015. 08. 10. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan zárta a múlt évet a K&H az agrárpiacon?
– Eddig is a legnagyobb agrárfinanszírozók voltunk a piacon, de a múlt év végére jelentős növekedést sikerült elérni a szektorban: 25,4 százalékos piaci részesedésünk van a mezőgazdasági alaptevékenység és 20,7 a teljes agrobiznisz finanszírozásában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján tehát jóval előtte vagyunk a versenytársainknak. A piaci részesedésre vonatkozó növekedési tervünk 2 százalék volt 2014 vonatkozásában, úgy gondoltuk, a korábbi 16,8 százalékos arányt sikerül majd ennyivel növelnünk. Ehhez képest lényegesen nagyobbat tudtunk nőni.

– Milyen most az agrárhitelek szerkezete a banknál?
– A K&H agráriumhoz való „hozzáértése” megnőtt, ez is segített abban, hogy az utóbbi két évben jellemzően eltolódott az ágazati hiteleink aránya a hosszú futamidejű, beruházási hitelek felé. Magyarországon korábban a rövid lejáratú hitelek aránya volt túlsúlyban az agráriumban, miközben a többi uniós országban a hosszú távú hitelek aránya már jó ideje meghaladja az 50 százalékot. Két-három éve nekünk is leginkább rövid lejáratú agrárhiteleink voltak, ma viszont már határozottan a beruházási, hosszú lejáratú hitelek vannak többségben. Csaknem egyharmad-kétharmad az arányuk, ami véleményem szerint az ágazatot egy egészségesebb irányba terelgeti.

– Az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszere viszont nem a legegészségesebb.
– A támogatási rendszer módosítása éppen a növénytermesztők kivételezett helyzetén változtatott, nekik nem is nagyon van szükségük hitelre. A módosítással az unió éppen az állattartást próbálja erősíteni. A szándék legalábbis egyértelmű volt a változtatással kapcsolatban: nagyobb hozzáadott érték felé terelni a gazdálkodók termelését. Azt pedig majd a jövő mutatja meg, hogy vajon sikerül-e elérni ezt a szándékot ezzel az eszközrendszerrel, vagy sem. Amit már most látni, hogy a növénytermesztők a támogatási rendszer említett változása nyomán elkezdtek felvásárolni állattartótelepeket.

– A kormány eltökélt szándéka, hogy a kicsik arányát az agráriumban 80 százalékra növeli. Működőképes elképzelés lehet ez?
– A világpiacon a világ összes termelőjével kell versenyezni. A lokális piacok könnyebben bevehetők, igaz, magasabb hozzáadott értéket is követelnek. Ezt a két piacot el kell választani egymástól. Magyarországon a nagy cégek képesek világpiacra termelni a jelenlegi struktúrában, és a nyugati példa azt mutatja, hogy az nem elérhetetlen a kicsiknek sem. De hogyan tud egy átlagosan 16 hektáron gazdálkodó belga parasztember világpiaci tényező lenni? Úgy, hogy megvan a háttere, továbbá a kereskedelem és a termelés is szabályozott. Nem lehetetlen tehát ez, csak nálunk hiányzik az eszközrendszere és a hagyomány is.

– Pedig egy ideje már ezt az eszközrendszert építgetik.
– Bankként azt támogatjuk, akiről azt gondoljuk, hogy képes visszafizetni a rendelkezésére bocsátott hitelt. Ez nem azon múlik, hogy valaki kicsi vagy nagy, hanem csakis az adott piaci szereplő hatékonyságán. Mi tehát gazdaságilag szelektálunk, és annak adunk, aki képes visszaadni. A kicsik között is vannak ilyenek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kicsikből nőnek ki a nagyok; a gazdaság egészére igaz ez, nem csak az agráriumra. Azzal sincs tehát semmi baj, hogy a kicsit, az induló vállalkozást támogatni kell. Ez is kell ahhoz, hogy valaki kinője magát, és nagy legyen tíz, húsz vagy ötven év múlva.

– És mi a helyzet az őstermelőkkel?
– Hitelt jó eséllyel az kérjen, akinek van a gazdálkodására vonatkozó, évekre visszamenő, értékelhető kimutatása, nyilvántartása – beszéljünk könyvelésről –, amely alapján mi külső szemlélőként azt tudjuk mondani, hogy igen, ő ezzel igazolja, hogy képes hatékonyan dolgozni. Ha valaki nem vezet ilyen nyilvántartást, nem képes banki partnerré válni. Most mászunk kifelé egy pénzügyi világválságból, amely a fedezetek értékét tönkretette, tehát ma nem tudunk eszközalapon finanszírozni. Üzletileg nem jó nekünk egy ilyen finanszírozás, és erkölcsileg is aggályos. Akkor inkább ne létesítsünk hitelkapcsolatot.

– Az MNB idén a hitelezés terén 6-7 százalékos növekedést várna el a bankoktól. Mennyire teljesíthető ez az agrárvilágban?
– Úgy gondolom, hogy az agrárvilág beruházási, hitelfelvételi szándékát a mai napig a támogatási rendszer határozza meg. Az agrárium most a pályázatokra vár, arra, hogy például a bővítéshez már támogatással vágjanak bele. Amíg ez a pályázati rendszer nem lesz tiszta, addig nem lehet a hitelezés megindulására várni.

– Tavaly a bank több mint 8 százalékos növekedést ért el az ágazatban. Megismételhető ez idén is?
– A mostani piaci részesedésünk már akkora, hogy a megtartása is komoly feladat. Amikor már elvisszük az ágazat 25 százalékát egyedül, miközben van legalább tíz mérvadó bank a piacon, akkor ez egy olyan részesedés, ami üzletileg nagyon fontos számunkra, egyúttal azonban jelentős elkötelezettséget és felelősséget is jelent az ágazattal szemben. Egyértelműen hosszú távú kapcsolatokra törekszünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.