Olcsó maradhat a benzin

Jó hír az autósoknak, hogy továbbra is enyhén mérséklődő üzemanyagárakkal lehet számolni idehaza.

Illés József
2015. 08. 08. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkentette két forinttal a gázolaj és hárommal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi listaárát tegnap a Mol Nyrt. Az árváltozás után a gázolaj literenkénti átlagára 354 forintra, a 95-ös motorbenziné 372 forintra mérséklődött. Az autósok azonban akár 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a különböző kutaknál. A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015 januárja között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70-nel emelkedett. Az utóbbi három hétben viszont mintegy 20 forinttal ismét olcsóbb lett a benzin. A gázolaj literjének nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 30 forinttal lett magasabb, az utóbbi három hétben viszont már több mint 10 forinttal esett vissza.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője elmondta: a következő hetekre is az árcsökkenés lehet a jellemző a hazai piacon. Az olajjegyzésárak ugyanis továbbra is lefelé mozdulnak a nemzetközi árutőzsdéken, miután a globális piacot a túlkínálat jellemzi. Az Európában irányadónak tekintett északi-tengeri Brent olajtípus hordónkénti ára (egy hordó 159 liter) várhatóan 45–50 dollár közötti szinten alakul majd. Az enyhe árcsökkenési folyamatot csak az tudná megállítani, ha a forint árfolyama erősen gyengülne az amerikai valutával szemben. Mostanság azonban nem lehet nemzeti valutánk jelentős gyengélkedésére számítani, így maradhat a 285 forint körüli dollárárfolyam. (Az amerikai fizetőeszköz átváltási arányának alakulása azért fontos, mert az olajügyleteket dollárban számolják el a felek. Idehaza azonban forintért veszik meg a késztermékeket – benzint, gázolajat – a vásárlók.)

Az ügyvezető hozzátette: további nagymértékű üzemanyagár-lefaragásokkal azonban nem lehet számolni a következő hetekben, csak néhány forintos áresés jelezhető előre. Ősszel azonban ismét jelentősebb mérséklődés következhet be, ha a nyári utazási főszezon végével visszaesik az északi féltekén a benzin iránti kereslet. A motorbenzin ára egyébként 2012. április elején érte el a csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje ugyanabban az évben, január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forintra rúgott.

Barta Judit úgy véli: ilyen környezetben az olajcégek zöme manapság nem képes a korábbihoz hasonló jó eredményeket felmutatni. Az alacsony olajárak miatt a világ legtöbb olajvállalata újabb takarékossági intézkedésekre kényszerül, ez alól csak a legjövedelmezőbb lelőhelyek gazdái lehetnek kivételek.

 

 

A szakértő állítását támasztják alá a napokban közreadott nemzetközi olajipari gyorsjelentések. Ezek arról számolnak be, hogy a jegyzésárak mélyrepülése következtében több olajvállalat profitja jelentősen visszaesett a második negyedévben. A közelmúltban a két legnagyobb amerikai olajipari cég, az Exxon Mobil és a Chevron is nyereségessége nagyarányú csökkenéséről adott számot. A világ legnagyobb tengeri olajfúró- parkjával rendelkező Transocean Ltd. profitja pedig 342 millió dollárra csökkent a második negyedévben, ami 42 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A svájci székhelyű cég árbevétele 19 százalékkal, 1,88 milliárd dollárra esett, ugyanakkor még így is meghaladta a piaci várakozásokat. Az alacsony olajárak miatt folyamatosan szűkíti flottáját a vállalat, kiadásait csaknem 800 millió dollárral mérsékelte.

Az amerikai Marathon Oil Corp. viszont 386 millió dolláros veszteséggel zárta a második negyedévet, szemben az egy évvel ezelőtti 540 milliós nyereséggel. Ráadásul árbevétele csaknem a felére, 1,5 milliárd dollárra csökkent 2014 azonos időszakához képest. Az Európában, Észak-Amerikában és Afrikában egyaránt aktív vállalat termelése ugyanakkor hat százalékkal, napi 407 ezer hordóra nőtt a második negyedévben. A társaság az április–júniusi időszakban már mérsékelni igyekezett egyesült államokbeli tevékenységét, mivel így negyven százalékkal tudta csökkenteni tőkekiadásait. Egyúttal a kutatás-kitermelési üzletág, valamint az általános és adminisztratív tevékenység költségét is több mint húsz százalékkal lefaragta.

A mexikói Petróleos Mexicanos energiavállalat szintén fúrótornyok bezárását tervezi, valamint az idén négymilliárd dollárral visszafogja a beruházási költségvetését, jövőre pedig további megszorítások várhatók – közölte korábban a cég. Mexikó egyébként a világ tizedik legnagyobb olajtermelője, az Egyesült Államok pedig a harmadik legnagyobb kitermelő Kanada és Szaúd-Arábia után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.